СамокоВест

Молбите за енергийни помощи ще се приемат до края на октомври

Споделете ни в

Приемането на молби за отпускане на помощи за отопление продължава до края на октомври. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември до 31 март, съобщиха от Дирекция „Социално подпомагане“.

Нови условия за получаване на енергийни помощи са валидни от 17 юни. Промяната в наредбата за отпускане им се наложи заради увеличението на пенсиите.

Хората, които кандидатстват за енергийна помощ трябва да подадат молба-декларация по образец в дирекция „Социално подпомагане” по постоянен адрес до края на октомври. В срок до 20 дни от подаване на молбата социален работник извършва анкета и определя правото на помощта. Изплащането за новия отоплителен сезон ще се извършва на два транша – за месеците ноември и декември не по-късно от края на месеца; до 31 януари – за месеците януари, февруари и март.

Право на помощ ще имат лицата и семействата, чийто среден месечен доход за предходните шест месеца преди месеца на подаване на молбата е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на определени за това условия.

Предстои определянето на размера на целевата помощ за настоящия отоплителен сезон.

За отопление с твърдо гориво разчетите ще са при цена на дървата от 70- 80 лева за кубик.