СамокоВест

Модерна система за добив на марихуана, скимиращи устройства, скъпи картини и икони откриха в частен дом в Самоков

Споделете ни в

Модерна апаратура за отглеждане на марихуана, скъпи картини, икони, скимиращи устройства за банкомати, компютри и други системи са разкрити в частен дом в Самоков от самоковските криминалисти.

Престъпната група е била разбита преди дни, но подробностите около акцията все още не са ясни. Известно е, че при акцията са задържани двама мъже от Самоков.

Събират се доказателства за участие в престъпната група и на други лица.

Сигнал за забелязаните незаконни приспособления е получен в полицията преди дни.

Все още не е ясно дали скимиращите устройства са използвани за нелегално събиране на банкови данни в Самоков или в други населени места.

Прокуратурата, служители от ГДБОП, съдия-следовател и полицейски служители са включени в разследването на участниците в организираната престъпна група.

Докато разследването продължава, един от задържаните остава в ареста. При акцията са иззети всички вещи.

От пресцентъра на МВР потвърждават: „Беше извършена полицейска операция. В един от претърсените домове има открити множество различни вещи. Има задържани лица, включително и обитателят на къщата в гр. Самоков. Тъй като продължава изясняването на обстоятелствата около всички намерени вещи – какъв произход имат, до каква степен са предмет на кражби от къде са, ще документираме официално цялото престъпление. Иззети са множеството вещи и в момента се установява дали са предмет на кражба и от къде са“

По мнението на експерти, след монтирането на скимера са необходими само 30 секунди, за да бъдат нерегламентирано снети данните на всеки потребител. С придобитите вече данни на титуляра, престъпниците могат да изготвят фалшиви платежни инструменти, фалшиви дебитни карти и да изтеглят всички пари от картите.