СамокоВест

Много шум за нищо – съставиха пет акта на гатери в Самоковско за нарушения на закона

 Breaking News

Много шум за нищо – съставиха пет акта на гатери в Самоковско за нарушения на закона

Много шум за нищо – съставиха пет акта на гатери в Самоковско за нарушения на закона
февруари 12
14:22 2016

gaterРегионалната дирекция по горите проведе вчера мащабна акция за проверка на складове и цехове за преработка и съхранение на дървесина на територията на община Самоков. При инспекцията, на която присъстваха и журналисти бяха проверени общо 13 обекта на територията на гр. Самоков и селата Говедарци, Бели Искър, Радуил, Клисура, Марица, Драгошиново. Акцент на проверките беше поставянето на камери за видеонаблюдение, което стана задължително за всички складове за преработка и съхранение на дървесина от 1 януари 2016 г. В резултат – инспекторите съставиха 5 акта за нарушения по Закона на горите и четири констативни протокола, с които са дадени предписания за отстраняване на допуснати пропуски.
Коментарът на директора на РДГ-София Мартин Иванов бе: „Имаше определен гратисен период, в който дадохме възможност на бизнеса да се адаптира към новите изисквания, за които се говори от доста време. От настоящия месец започнахме проверки и за нововъведените средства за контрол на дървесината”.
Благодарение на поставената система за видеонаблюдение, горските инспектори констатираха нарушение в един от проверяваните обекти. Нарушението е за експедиция на три превозни средства, натоварени с дървесина без превозни билети.
Освен камера за видеонаблюдение, собствениците на моторни превозни средства, които превозват дървесина, от тази година трябва да бъдат снабдени и с GPS ycтpoйcтвa зa aвтoмoбилитe. „Тази мярка, зaeднo c paзpaбoтeнaтa cиcтeмa зa издaвaнe нa електронни пpeвoзни билeти, щe дoпpинece зa пo-дoбъp кoнтpoл при проследяване движението на дървесината”, кaзa oщe инж. Иванов. Нагледно това беше показано в един от обектите за съхранение на дървесина, където инспекторите констатираха подправяне на хартиени превозни билети за транспортиране на дървесина, добита от частни гори. „При електронния превозен билет няма да има възможност за подобни нарушения”, допълни той. „В момента при експедиране на дървесина се използват хартиени или електронни превозни билети. Постепенно употребата на хартиените ще отпадне”.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Мъртвият е безпомощен, той е пасивен, с мъртвия можеш да правиш всичко. И това е...

Има и друга мода-режат здрави органи-жлъчки, уж хернии и т.н. А един тарикат праща при...

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...