СамокоВест

Мирът в Украйна настъпва в 00:00 часа на 15 февруари

Споделете ни в

ukraina kriza voinaСлед близо 16- часови преговори в Минск, нормандската четворка постигна споразумение за прекратяване на огъня в Донбас от полунощ (00:00 ч.) на 15 февруари.
Новата договореност предвижда воюващите страни да изтеглят тежкото въоръжение от фронтовата линия. Ако се съди по първоначалните информации и изявления, изтеглянето ще е „от сегашната разделителна линия за украинските войски и от линията, определена на 19 септември миналата година в Минските споразумения“ – за проруските сепаратисти.
Срещата приключи с два документа. Първият представлява декларация на Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко, с която те поемат ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да провеждат редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на минските споразумения.
Вторият документ се нарича „Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения“ и е подписан от Контактната група, в която участват украински и руски специални пратеници, представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на двете самообявили се сепаратистки „народни републики“.
Документът се определя като пътна карта за постигане на мир . Той съдържа 13 точки, първата от които гласи: „Незабавно и всеобхватно спиране на огъня в някои райони от Донецка и Луганска области на Украйна, което строго да се изпълнява от 00.00 ч. киевско време на 15 февруари 2015 година“.
Споразумението съдържа клауза, „гарантираща освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на принципа „всички срещу всички“.
В комплекса от мерки се предвижда още „изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника и наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаване на всички незаконни групировки“.