СамокоВест

Министър Николай Нанков: Стената на язовир „Бели Искър“ трябва да бъде реконструирана в неотложен порядък

Споделете ни в

Започна ремонта на яз. „Студена“. Извършваната рехабилитация на стената на язовира ще удължи живота на съоръжението още 50 години, коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Стената е в експлоатация в продължение на 62 години. По думите му стойността на ремонта е 32 млн. лв. Очаква се рехабилитацията да приключи до края на 2018 година, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Освен стената, ще бъде ремонтирана и пречиствателната станция до водоема, ще се положи геомембрана, а водоносната кула ще бъде облечена със стоманобетонен кожух. За първи път в България уникалната технология се изпълнява под вода, подчерта Нанков. Той посочи, че ремонтът е бил спешен и още няколко години изчакване биха го оскъпили в пъти. Най-важно е, че не оставихме 100 000 потребители без вода, каза министърът.

Министърът коментира и необходимостта от укрепване стената на яз. „Бели Искър“. Статутът на язовир „Бели Искър“ е по-особен, уточни министър Нанков. По силата на концесионния договор той се експлоатира от Столична община и „Софийска вода“, така че трябва да се уточнят стъпките на възлагане на рехабилитация на стената и осигуряването на финансов ресурс. Стената на язовир „Бели Искър“ трябва да бъде реконструирана в неотложен порядък, категоричен е Нанков. Необходимо е да се уредят правни въпроси относно начина на възлагане на рехабилитацията, кой ще я възложи и кой ще осигури средствата, поясни министърът.

Рехабилитацията на язовир „Студена“ е част от големия проект „Развитие на общинската инфраструктура“, който се изпълнява от 2010 г. със заем от Световната банка, уточни Нанков. Проектът подпомага и реформата във ВиК сектора, сподели министърът. Той посочи, че се проектира язовир „Нейковци“ до Трявна, изграждат се два язовира за питейно-битово водоснабдяване за първи път от 20 години – язовир „Пловдивци“ до Рудозем и „Луда Яна“ до Панагюрище. „Пловдивци“ ще бъде завършен тази година, след около месец започват и дейностите по завиряването. Пусковият срок на „Луда Яна“ е 2019 г. , с алтернатива в бъдеще да може да захранва и Пазарджик, заяви Нанков.

В глобален аспект на климатичните промени язовирите за питейно-битово водоснабдяване са една от основните цели за развитие на устойчив ВиК сектор, каза още Нанков. По думите му от деветте язовира, които експлоатира МРРБ по линия на ВиК дружествата само стената на „Студена“ е в необходимост от спешен ремонт, останалите са в добро експлоатационно състояние.

One thought on “Министър Николай Нанков: Стената на язовир „Бели Искър“ трябва да бъде реконструирана в неотложен порядък

  1. Your Ако имате нужда от спешен заем за решаване на финансовите ви нужди, ние предлагаме кредити от $ 3,000.00 до $ 80,000,000.00 Макс, ние сме надеждни, ефективни, бързи и динамични, със 100% гарантирани заеми и Fib (евро, аз съм забавно и пари). Лихвата по всички заеми е (3%), ако се интересувате да се върнете при нас. Имейл: nortonfinance35@gmail.com..

Comments are closed.