СамокоВест

Министър Николай Нанков: Стената на язовир „Бели Искър“ трябва да бъде реконструирана в неотложен порядък

 Breaking News

Министър Николай Нанков: Стената на язовир „Бели Искър“ трябва да бъде реконструирана в неотложен порядък

Министър Николай Нанков: Стената на язовир „Бели Искър“ трябва да бъде реконструирана в неотложен порядък
юли 19
09:35 2017

Започна ремонта на яз. „Студена“. Извършваната рехабилитация на стената на язовира ще удължи живота на съоръжението още 50 години, коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Стената е в експлоатация в продължение на 62 години. По думите му стойността на ремонта е 32 млн. лв. Очаква се рехабилитацията да приключи до края на 2018 година, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Освен стената, ще бъде ремонтирана и пречиствателната станция до водоема, ще се положи геомембрана, а водоносната кула ще бъде облечена със стоманобетонен кожух. За първи път в България уникалната технология се изпълнява под вода, подчерта Нанков. Той посочи, че ремонтът е бил спешен и още няколко години изчакване биха го оскъпили в пъти. Най-важно е, че не оставихме 100 000 потребители без вода, каза министърът.

Министърът коментира и необходимостта от укрепване стената на яз. „Бели Искър“. Статутът на язовир „Бели Искър“ е по-особен, уточни министър Нанков. По силата на концесионния договор той се експлоатира от Столична община и „Софийска вода“, така че трябва да се уточнят стъпките на възлагане на рехабилитация на стената и осигуряването на финансов ресурс. Стената на язовир „Бели Искър“ трябва да бъде реконструирана в неотложен порядък, категоричен е Нанков. Необходимо е да се уредят правни въпроси относно начина на възлагане на рехабилитацията, кой ще я възложи и кой ще осигури средствата, поясни министърът.

Рехабилитацията на язовир „Студена“ е част от големия проект „Развитие на общинската инфраструктура“, който се изпълнява от 2010 г. със заем от Световната банка, уточни Нанков. Проектът подпомага и реформата във ВиК сектора, сподели министърът. Той посочи, че се проектира язовир „Нейковци“ до Трявна, изграждат се два язовира за питейно-битово водоснабдяване за първи път от 20 години – язовир „Пловдивци“ до Рудозем и „Луда Яна“ до Панагюрище. „Пловдивци“ ще бъде завършен тази година, след около месец започват и дейностите по завиряването. Пусковият срок на „Луда Яна“ е 2019 г. , с алтернатива в бъдеще да може да захранва и Пазарджик, заяви Нанков.

В глобален аспект на климатичните промени язовирите за питейно-битово водоснабдяване са една от основните цели за развитие на устойчив ВиК сектор, каза още Нанков. По думите му от деветте язовира, които експлоатира МРРБ по линия на ВиК дружествата само стената на „Студена“ е в необходимост от спешен ремонт, останалите са в добро експлоатационно състояние. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

На страницата съседна на тази, която касае опълченците на Шипка, са изброени деветте ...

Самоковско опълчение е имало още няколко пъти-в т.ч. и при епичните тридневни боеве над града...

От южната страна на Читалището рано или късно, народът ще постави два паметника-на всички генерали,офицери,...