СамокоВест

Министър Нанков: По делото за „Царска Бистрица“ продължаваме със съдебните процедури

 Breaking News

Министър Нанков: По делото за „Царска Бистрица“ продължаваме със съдебните процедури

Министър Нанков: По делото за „Царска Бистрица“ продължаваме със съдебните процедури
декември 04
15:31 2017

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви преди броени часове, че съдебните дела за имотите на Симеон Сакскобургготски и сестра му си продължават и отрече информацията, че е коментирана възможността за сделка и извънсъдебно решение.

Делата за „царските имоти“ продължават, по делото за двореца „Врана“ имаме насрочена дата за 8 май поради факта, че има починал наследник на фамилията на Фердинанд I и Борис III, допълни регионалният министър. „По другото дело за „Царска Бистрица“ продължаваме със съдебните процедури“, посочи той. „Отлагането на делата временно до 6 месеца беше, за да се намери евентуално извънсъдебно решаване на казуса на базата на дейността и решенията на работната група“, коментира Николай Нанков.

А правосъдният министър Цецка Цачева уточни, че искането на  министър Нанков за отлагане на делата с 6 месеца е без последици, защото така или иначе смъртта на един от наследниците е наложила отлагане на делото за двореца „Врана“. „След като работната група има становище, че няма място за намеса на изпълнителната власт, искането му за отлагане на делата ще бъде оттеглено“, посочи тя

Във връзка с по-нататъшните действия на държавата относно имотите на Симеон Сакскобургготски и на сестра му Мария-Луиза, министър Цачева заяви –  „Стигнахме до заключението, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия за царските имоти, няма никакво юридическо основание за намеса на властта в правния спор“.

Дали ще има специален закон за наследниците на княз Ферндинанд обаче тя не пожела да прогнозира, защото не можело министър да разпорежда на законодателната власт.

„Това не е какъв да е закон, а такъв, който се налага много рядко и в този случай изпълнителната власт няма правомощия на законодателна инициатива“, коментира Цачева.

Според нея вариантите за решение от тук насетне са два – или приемането на спецзакона или приключване на съдебните дела между държавата и Симеон Сакскобургготски.

От думите й стана ясно, че има заведени три жалби за наследствени искове от потомците на Борис ІІІ в Страсбург, но няма информация за движението по тях.

След като се получела такава информация от Съда по правата на човека обаче тя щяла да обяви решението на властите.

Така Работната група, която бе сформирана да решава казуса с т.нар. „царски имоти“, прехвърли топката в полето на парламента. Кой в крайна сметка ще реши съдбата на Царска Бистрица и на 16 500 дка гори в Рила – съдиите или депутатите, бъдещето ще покаже. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Това за шефа на РПУ-та - е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината...

Начело със Бато, в сърцата със Тато потъваме дружно в червеното...

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...