СамокоВест

Министерският съвет отложи разширяването на концесията в Пирин

Споделете ни в

Министерският съвет отложи точката, с която щеше да се разшири концесията на ски-зона Банско. Това съобщи бившият председател на „Зелените“ Борислав Сандов във Facebook. Късно вечерта вчера еколозите биха тревога, че правителството се готви да узакони ограбването на Пирин. Тази сутрин те се събраха на протест пред Министерския съвет срещу евентуалното гласуване по извънредна точка в дневния ред.

Според природозащитниците, проекторешението узаконява всички спорно и незаконно ползвани от Юлен АД през изминалите години терени. Площта за ползване се увеличава от 99,5 ха на на близо 1000 ха. Въпреки всички поети законовите пречки и международни ангажименти за опазване Национален парк „Пирин“, обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, въпреки пределно ясните препоръки от ЮНЕСКО да не се излиза извън буферната зона, призната от Комитета на световното наследство, проекторешението дава на Юлен АД нови зони за ползване и съответно – за увреждане в националния парк.

За този огромен подарък, държавата ще получи само 30% по-високо концесионно плащане.

Проекторешението е предложено за обсъждане в МС, въпреки че по закон подобна промяна на концесията трябва първо да мине през обществено обсъждане. Бързането вероятно е за да не бъде съобразено то с готвения нов закон за концесиите, които би спрял подобни злоупотреби.

Припомняме, че концесионният договор е подписан през 2001 г. с обект на концесия близо 100 ха. 9 години след това, МОСВ доказва, че договорът не е спазен и е ползвана 60% по-голяма площ. Аргументите са, че договорът бил неясен. Трудно е да се повярва, че някой подписва договор за милиони при неяснота в договора. Ясно е, че още в началото никой не е имал реално намерение да го спазва. Днес, въпреки поредицата от незаконни действия, правителството награждава неспазването на договора с още площи, които са на всички нас.

Това решение поругава дългогодишния труд за изграждане на природозащитната наука и на мрежата от защитени територии у нас. Взето точно в навечерието на европейското председателство на България, то ще донесе негативен имидж и нови санкции срещу страната ни, категорични са еколозите, съобщи Коалиция „За да остане природа в България“.