СамокоВест

Масирана атака срещу Ангел Семерджиев заради чудовищното увеличение цената на тока

Споделете ни в

От КТ „Подкрепа” се заканиха, че ще изпратят писма до премиера и до председателя на Народното събрание с искане да бъдат уволнени председателят и членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради високите цени. ДАНС да провери дали няма корупционни практики в комисията. Това каза пред информационна агенция „Фокус” Мика Зайкова, финансов експерт в синдиката. По нейните думи, новите цени на тока, водата и природния газ са чудовищни. „Считаме, че ДКЕВР вече е вреден. Трябва да има независим регулатор, но с други хора” – каза още финансовият експерт. По повод поредното безпочвено изявление на финансовия министър Симеон Дянков, че социално слабите домакинства ще бъдат компенсирани за увеличената цена на тока, от синдиката коментираха, че никоя държава не може да субсидира 75 % от населението заради цената на тока. Това от своя страна ще породи редица икономически процеси, които ще бъдат неблагоприятни не само за населението, но и за бизнеса, и за бюджета на държавата. Ще се повишат още повече междуфирмените задължения, ще се стигне до неплащане на заплати и ръст на лошите кредити, което може да се отрази негативно на банковата стабилност. Става въпрос за инфлационен натиск в огромни размери, за рязко намаляване на и без това свитото потребление, за верижни фалити и за рязко повишаване на и без това голямата безработица, обясни Мика Зайкова.
От КНСБ пък настояват за увеличение на минимално гарантирания доход с между 7 и 9 лева заради новата цена на тока. Според президента на синдиката Пламен Димитров увеличението е необходимо, защото механизмът за енергийни помощи работи само през отоплителния сезон, а е необходима целогодишна компенсация заради увеличението на цената на тока. Димитров коментира още, че увеличението на тока ще доведе до увеличение и на инфлацията с около едно на сто.

Партия“ Атака” директно поиска оставката на Ангел Семерджиев като председател на ДКЕВР. Според националистите той носи отговорност за увеличаването на цената на тока. „Тъй като Семерджиев е подчинен на премиера, искаме изслушване на Бойко Борисов в парламента, за да обясни защо се вдига цената на електроенергията, отбеляза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров цитиран от БТА. От „Атака“ смятат, че причината за увеличаването на цената на тока не е в зелената енергия, а е много по-дълбока и комплексна. Партията ще внесе законови промени, с които да се премахне преференциалната цена за изкупуване на енергия от зелени източници и да не се изкупува всичко произведено, а само това, което е необходимо. „Ако причината е в зелената енергия, нека управляващите приемат тези поправки и въпросът ще бъде решен”, каза още Сидеров и допълни, че от фотоволтаичните паркове се облагодетелстват близки до управляващите хора.

От Българската стопанска камара също възроптаха срещу безпрецедентното увеличение на цените на енергоносителите. Не може и не трябва енергийните цени да се определят дни преди влизането им в сила, след като са обект на централизирано управление, заявиха от БСК. Според камарата това е рецидив в поведението на ДКЕВР, който пречи на бизнеса да планира развитието си, да формира инвестиционната си политика и да създава ясна конкурентна среда.