СамокоВест

Маестро Борис Стрински бе удостоен със „Златна лира“ от Съюза на музикалните и танцови дейци

Споделете ни в

Заслужено признание за един живот в музика

Маестро Борис Стрински бе удостоен с най-високата степен от връчваните признания за големи заслуги към българската музикална култура. Маестро Стрински стана носител на „Златна лира“ от Съюза на музикалните и танцови дейци. Наградата бе връчена на маестрото от председателя на Съюза Станислав Почекански.

Маестро Стрински има богата житейска и творческа биография. А това, което го откроява най-ярко е неуморният му дух и непомръкваща жизненост. Отдаден на музиката до саможертва, той има своето достойно място в културния живот на съвременна България. Тази година бай Боре ще чества 90-годишен юбилей, но нищо не може да го отдели от песента и от сцената. Той просто не може да живее без музика.

Борис Стрински е роден през 1929 година в днешния град Долна баня, където завършва основното си образование. От есента на 1943 година живее в Самоков при своите баба и дядо по майчина линия и учи в гимназия „Константин Фотинов“. През 1947 година завършва с отличие средното си образование. Още като ученик  изкачва върховете Мусала и Мальовица в Рила, прави преходи до Рилския манастир, участва в много туристически походи в Родопите, на Витоша, Стара планина, Средна гора, Пирин и Осогово.

Борис Стрински завършва задочно Образцовия механотехникум и Полувисшия институт за учители-специалисти в София със специалност „Технология на машиностроенето“. Работи като счетоводител и като майстор-стругар. Стрински е дългогодишен преподавател в Механоелектротехникум „Никола Вапцаров“ в Самоков.

Но! Музиката е голямата му любов!

Половин век маестро Стрински е отдал на Хора на ветераните туристи при Туристическо дружество „Рилски турист“ – Самоков. 50 години той е неизменен ръководител и корепетитор на хора. Не случайно, по повод 75-годишния юбилей на маестрото, проф. Иван Лалов – бивш председател на Централния съвет на Българския туристически съюз, казва – „Филип Аврамов и Борис Стрински жалонираха пътя на туристическата песен в България!“

Под неговото диригентство, самоковският туристически хор е удостоен с над 80 купи, статуетки, плакети и предметни награди, четири медала „Алеко Константинов”, два медала „За особени заслуги” – първа степен, медал „1300 години България”, „Златен вимпел” на Областния съвет – София, златен медал от гр. Зебниц, Германия. Лауреат е на Четвъртия, Петия и Шестия републикански фестивал на художествената самодейност. Неизброими са грамотите , поздравителните адреси, благодарствените писма.

Борис Стрински създава и 20 години ръководи детския хор „Рилчета“ към начално училище „Станислав Доспевски“. Хорът има запомнящи се изяви в много градове от страната. По покана на Министерството на културата, детски хор „Рилчета“ участва в откриването на Национален музей на земята и хората в София..

Не по-малко богата е и творческата биография на Борис Стрински. Автор е на повече от 150 песни на туристическа тематика, над 40 са хармонизираните от него народни песни със запазена автентичност и самоковски стари градски песни. Творчеството му включва още към 30 маршови, църковни и песни на различна тематика.

Около 24 песни е написал за родния край, 7 за Самоков и 2 за Долна баня. Композитор и автор на текстове е на седем самостоятелни сборника с песни. Негови творби, заедно с песни на Филип Аврамов и Стефка Каратенева съставят сборник за деца, предназначен за провеждането на зелени училища в България.

Борис Стрински е „Почетен гражданин“ на Самоков, носител е 4 пъти на почетния знак на града – златен, на почетните знаци на град Зебниц – Германия, град Кутна Хора – Чехия и символичния ключ на град Кострома – Русия. Удостоен е със Специална диплома за черковна музика от Дворец на културата гр. Гюргево. Три пъти е носител на годишната музикална награда „Филип Аврамов“.  

Маестро Стрински има лауреатски звания от ІV, V, VІ и VІІ Републикански фестивали на художествената самодейност – 2 златни медала, 3 сребърни и 2 бронзови. Носител е на четири медала „Алеко Константинов“ и два „За особени заслуги“ – І степен. Удостоен е със Специален плакет от Български туристически съюз за 50 годишния юбилей на Хора на ветераните туристи. Десетки са личните купи, статуетки, плакети, картини и предмети.

Вече е носител и на най-почетната награда на Съюза на музикалните и танцови дейци.

Честито отличие, бай Боре. Още дълги години живот в музика и на сцена, и Златната лира в душата ти все така да звъни.

Лилия Кинина