СамокоВест

Лютви Местан: Исканията на кюстендилци са справедливи, НО….няма да оттеглим Бат’ Сали

Споделете ни в

saliКметовете на Кюстендил и Дупница Петър Паунов и Методи Чимев настойчиво каниха лидера на ДПС Лютви Местан по казуса Арександър Методиев – Бат’ Сали. От деня, в който станаха ясни резултатите от парламентарните избори, кюстендилци и дупничани протестират срещу преразпределението на гласовете от чужбина, които направиха Бат’ Сали депутат от региона. Гражданското недоволство доведе дори до блокиране на международните пътища за Гърция и Македония.
За изненада на мнозина, ДПС-лидерът се озова на поканата на градоначалниците. Изненада беше и признанието в прав текст на ДПС лидера, че исканията на гражданите са справедливи. Но…ДПС няма да оттегли кандидатурата на Бат’ Сали, обяви категорично Лютви Местан след продължилата около час среща. Местан нарече порок методиката в Изборния кодекс за вторично преразпределение на мандатите. „Ще дадем своя принос за преодоляването на порока, но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в Народното събрание се урежда в самата Конституция“, отбеляза лидерът на ДПС.
Той посочи, че аномалията с ниския брой гласове не засяга само ДПС, а е проблем на всички партии. Лютви Местан заяви, че ДПС са били жертва на този нов Избирателен кодекс още през 2013 г. в Хасково, а тази година аномалиите се проявили най-драстично в Кюстендил. Местан посочи още, че в Силистра БСП с 8011 гласа няма мандат, докато „Атака“ с 1415 гласа има един. Същото е в Търговище, Смолян, Видин, където кандидати станаха депутати с по 1000 гласа, добави той, като подчерта, че това е проблем, който трябва да бъде решен. „Ние не сме авторите на този закон. Виждам мотивите на протеста. Недоволството е заради закона, а не заради политическите лидери“, коментира ДПС лидерът.
При направения от кмета на Кюстендил анализ се вижда, че Бат’ Сали става народен представител с най-малка подкрепа. Той е събрал едва 864 гласа. Във всички останали райони депутатите са избирани с над 1200 гласа. „Затова решението е Александър Методиев да не полага клетва. Няма пречка парламентът да започне работа с човек по-малко. Трябва да влезе друг, Александър Методиев не е заслужил това място”, категоричен е кметът Петър Паунов. Той потвърди намеренията на гражданите на Дупница и Кюстендил да блокират в понеделник – 3 ноември, централата на ДПС в София, а след това да отидат пред парламента, където трябва да се събере шареният нов парламент. Протестиращите са твърдо решени да не допуснат, избрания от 10-ти МИР – Кюстендил, самоковец от ромски произход Александър Методиев – Бат’ Сали да положи клетва.