СамокоВест

Любомир Бъчваров гостува в града на зографите с „Греховната любов на зографа Захарий“

Споделете ни в

„Греховната любов на зографа Захарий“ е моноспектакъл на големия български актьор Любомир Бъчваров по едноименната повест на Павел Спасов.

Интимно изповедалния характер на постановката създава сакралното усещане за човешкото съпреживяване. Гледайки този спектакъл душата ви не би могла да остане недокосната и неразвълнувана. Майсторството на Любомир Бъчваров като актьор, успява да го подреди сред най-желаните имена на българската сцена. Спектакълът му е създаден с почит към паметта за актьора Спас Джонев и представлява своеобразен духовен пир, който не бива да се пропуска, са част от изразените мнения за постановката.

А ето как Любомир Бъчваров представя своя моноспектакъл.

Това е история-легенда за греховната любов на Зографа Захария към Християния, любов разтърсваща, чиста, пламенна, жертва на каноните на времето. И ако се опитваме през сълзите на огромна печал да я осъждаме, то греховна или свята е тя? История за любовта… История за туптящото сърце на любовта, заровено в жаравата на  времето, посочва своята гледна точка големият актьор.

Този спектакъл е една много голяма моя любов. Като много малък съм слушал творбата в изпълнение на Спас Джонев, който е титулярят й и за когото е писана. Направих този спектакъл във време, когато бях на кръстопът – имаше дилема дали да се занимавам с театър, или с нещо друго. Точно в такъв момент посегнах към този материал, към тази повест на Павел Спасов. Намерих текста, направих една композиция от своя прочит и ето от това нещо се получи този чудесен, този невероятен моноспектакъл, разказва Любомир Бъчваров.

Хората харесват този спектакъл за страданието и греховността на една трагична любовна история, оставила трайни следи в българската душевност. Спектакълът отправя много послания, той ни напомня, че около нас има много агресия и ненавист. Отдадени на това, нямаме време да се усмихнем един на друг, а времето е изключително кратко, затова трябва да търсим любовта, а не омразата. Тази любов ние трябва да помним и да живее вечно в сърцата ни. И нека не забравяме, че нашият живот се състои от малки жестове, които трябва да правим ежедневно, обяснява актьорът.

Любомир Бъчваров ще представи своя моноспектакъл на сцената на Младежкия дом на 16 декември (събота) от 18,30 часа. Билети на телефон 0879 629 227

Греховната любов на зографа Захарий – Вероятна или не? Отговорът в събота!