СамокоВест

Лидл България зарибява с балканска пъстърва река Искър в района на Самоков

Споделете ни в

Лидл България продължава подкрепата си за повишаване на популацията от балканска пъстърва в реките у нас с кампанията „Дай шанс на Балканката“.

Балканската пъстърва е уникален за високопланинските реки и езера в България вид, който е застрашен от изчезване поради различни фактори – нерегламентирано риболовство, строителство и замърсяване на горните течения на реките в България, зарибяване с чужди за реките ни видове и други фактори.

На 24 юни (събота) 15 000 млади пъстърви ще заплуват в река Искър, Самоков, в рамките на кампанията „Дай шанс на Балканката“. Инициаторите канят желаещите да се включат в процеса на зарибяване на реката в района на Самоков, където балканките ще намерят своя нов дом. Необходимо е единствено подходящо облекло – непромокаеми обувки или ботуши и гумени ръкавици.

Ентусиастите ще получат ценна информация за вида, хабитата и значението му за биоразнообразието в българските планински реки. Доброволците от Риболовен клуб Балканка ще съдействат с организирането на групи за зарибяване с млади балканки.

От 2013 г. до момента с кампанията „Дай шанс на Балканката“ българските реки са зарибени с общо над 212 000 балканки. Кампанията е част от цялостната политика на Лидл България за опазване на околната среда.