СамокоВест

Лидерите на пет партии обжалват увеличението на местните данъци и такси пред областния управител

Споделете ни в

Лидерите на местните структури на политическите партии БДО, РДПБ, Атака, НФСБ и ДБГ обжалваха увеличението на данъка върху недвижимите имоти и на такса битови отпадъци пред областния управител на Софийска област.

Както Самоковест писа, двата налога бяха завишени с решения на Общинския съвет от 22 декември 2016 година.

„Това значително увеличение на размерите на данъка върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци за 2017 г. в община Самоков е лишено както от правни, така и от фактически основания, което го прави незаконосъобразно“, се посочва в жалбата.

В мотивите жалбоподавателите сочат, че при вземане на решението не са представени и не са взети предвид възраженията на гражданите и на представителите на юридическите лица, направени при общественото обсъждане.

„Въпреки наличието на новопостроеното депо за битови отпадъци на около един километър от града, Община Самоков не предлага качествени услуги по сметосъбирането, сметоизвозването, обезвреждането и депонирането на отпадъците“, се сочи в жалбата. „В самия град, а и около Самоков има редица нерегламентирани сметища, които съществуват от години и с които, по една или друга причина, Община Самоков така и не иска да се справи. ……А при такова трайно качество на услугите по сметосъбиране, сметоизвозване и обезвреждане на битовите отпадъци, увеличението на такса битови отпадъци в община Самоков е абсолютно нарушаване на разпоредбите на чл8, ал.1,т.2 и т.3 на Закона за местните данъци и такси“, сочат вносителите.

Жалбоподавателите изтъкват още, че един от аргументите на местната власт за построяването на Регионалното Депо бе, че така ще бъдат снижени разходите за транспорт и няма да бъдат увеличавани таксите. „Въпреки това, само няколко месеца след пускането в експлоатация на този регионален център, таксите бяха драстично увеличени“, се сочи в жалбата.

Сред нарушенията при вземането на решенията се изтъква липсата на Анализ и оценка на разходите, оценка на потребностите от предоставяне на услугите, както и препоръки за подобряване на администрирането на таксите.

Като сериозен проблем, водещ до драстичното увеличение на местните данъци и такси, вносителите посочват големия брой ромско население в Общината, което непрекъснато расте, а в същото време почти 100% от тях не плащат никакви налози, защото жилищата им са незаконни. По този начин цялата данъчна тежест в Община Самоков се носи от редовните платци. Жалбоподавателите изтъкват, че населението в общината е застаряващо и възрастните хора с нищожни пенсии трябва вече да плащат драстично увеличения данък върху недвижимите имоти.

„Близо два пъти по-високото увеличаване на таксата за сметосъбиране, сметоизвозване и обезвреждане на битовите отпадъци за селата в община Самоков – с 4,0 на 1000 върху данъчната оценка на недвижимия имот, при 2,2 на 1000 върху данъчната оценка на недвижимия имот за Самоков, което не е регламентирано като методика нито в Закона за местните данъци и такси, нито в Наредба 12 за определяне размера на общинските такси и цени на услуги е не само в противоречие с с разпоредбите на чл. 8 , ал.1 и т. 2, 3 от Закона за местните данъци и такси , но е в нарушение на редица антидискриминационни  тесктове на действащото българско законодатеслство.“, се сочи в жалбата

На основание изложените факти и обстоятелства, вносителите искат решенията на Общински съвет Самоков за увеличението на данъка върху недвижимите имоти и на такса битови отпадъци да бъдат спрени и да бъдат отнесени пред Административен съд – Софийска област за отмяна като незаконосъобразни и дискриминиращи.

Жалбата е подписана от Ангел Маринов за БДО, Константин Панев за РДПБ, Емилия Аджикова за Атака, Георги Хаджийски за НФСБ и Вержиния Лобутова за ДБГ.