СамокоВест

Летящ старт на националния фестивал на любителските театри „Театър без граници”

Споделете ни в

chitalishte pametnik otec paisiТретото издание на националния фестивал на любителските театри „Театър без граници” бе посрещнат от самоковската публика с оправдан интерес. Фестивалът се провежда в чест на първото театрално представление в читалището и града ни през 1862г. и има конкурсен характер. Основната цел, която си поставя е красивият планински град Самоков да се превърне в голяма сцена, на която таланти от цялата страна да покажат в една благородна надпревара своите дарби и артистични умения. Фестивалът допринася за утвърждаване на културните традиции на Самоков, като център на един от първите любителски театри, за популяризиране на българската и европейска драматургия, за стимулиране на самоковските театрали за активни творчески изяви. Той не само обогатява самоковската публика с богатата палитра на театрални форми и жанрово разнообразие, но приобщава децата и младежите към магията на театралното изкуство. В „Театър без граници” участват любителски театрални състави и изпълнители, които са лауреати на фестивали в страната без жанрово ограничение. Не се допуска участие на актьори-професионалисти в театралните състави.
В тазгодишното издание на Фестивала сили ще мерят 14 театрални състави от цялата страна.
В първия ден на сцената на Читалище-паметнки „Отец Паисий”, инициатор и домакин на Фестивала, се представиха Театър – Студио „Вселената на човека” при НЧ „Природа и наука 1938” – София с пиесата: „Пясъчен пъзел” от Яна Добрева, ТТ ”Михаил Пенчев” при НЧ „Тодор Пеев 1871” – Етрополе с „Големанов” от Ст. Л. Костов, и НЧ „Д. П. Сивков 1870” – Нова Загора с „Голямото наследство” от Алън Ейкборн.
Вчерашният ден бе време на изява на ОБСТ „Ангел Колев” при ОБЦК „Н.Воденичаров” – Раднево с пиесата „Спирка последна” от Христо Бойчев и на Театрален състав при Дом на енергетика – „АЕЦ – Козлодуй” с „Паника в хотела” от Д. Мърей и А. Борез.
Днес надпреварата продължава.
Журито с председател доц. Венета Дойчева – театрален критик и драматург, и членове , – актриса и Георги Георгиев – режисьор, ще определи носителите на наградите. А те наистина се привлекателни и са достатъчно, за да може всеки от участниците да получи признание за своя успех:
– Голяма награда за цялостно представяне на името на „Отец Паисий”.
– Специална награда за най-добър младежки спектакъл на Община Самоков.
– Награда за най-добра мъжка роля на името на Иван Близнев
– Награда за най-добра женска роля на името на Адриана Атанасова – Дончева
– Награда за режисура на името на Михаил Болашъков.
– Награда за сценография на името на самоковеца Александър Миленков-първият театрален художник на народния театър .
– Награда за театрална хореография на името на семейство Добринка и Петър Петрови.
– Награда на публиката – 150 години самоковски читалищен театър.
– Грамота за участие получават всички състави.
Наградите се придружават с грамота и парична премия .