СамокоВест

Кюстендил и Карлово на протест пред Съдебната палата срещу връщането на джамиите. Самоков – спи!

 Breaking News

Кюстендил и Карлово на протест пред Съдебната палата срещу връщането на джамиите. Самоков – спи!

Кюстендил и Карлово на протест пред Съдебната палата срещу връщането на джамиите. Самоков – спи!
април 03
16:06 2015

djamiqДесетки граждани на Кюстендил и Карлово се събраха на протест пред Съдебната палата в София преди началото на днешното заседание по спора за вакъфските имоти, за да изразят отново недоволството си срещу претенциите на мюсюлманското настоятелство. Днес в съдебна зала продължи спорът кой е наследник на вакъфските имоти. Делото водят един срещу друг Главното мюфтийство и Мюсюлманското Сунитско-Ханефитско изповедание с лидер Недим Генджев.
Кюстендилци и Карловци отново заявиха, че са дошли в София пред Съдебната палата, за да бранят българското културно-историческо наследство.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов призова за справедливо решение от страна на съда и за спиране на провокациите по време на Великденския пост. Той подчерта, че и двете спорещи страни не са правоприемници на мюсюлманските вероизповедни общини и допълни, че имотите нямат нищо общо с мюсюлманското вероизповедание. Според кмета на Кюстендил е ясно, че има политически заигравки, но по думите му, инвестицията в ромските махали може да се окаже малко по-печеливша от провокациите по отношение на джамиите.
„Уважаеми съдии, пазете историята на родината си!“, „Докажете, че сте европейски съд!“, „Уважаеми съдии, бъдете справедливи“, скандираха протестиращите.
Няма да допуснем част от историческия център на Карлово да е в ръцете на Главното мюфтийство, обяви Светлозар Янков, председател на ВМРО Карлово. Той припомни най-кървавите дни в историята на подбалканското градче, когато орди от башибозуци превземат освободеното вече от турско робство Карлово и избиват почти цялото мъжко население. Сечта е била безмилостна. Голяма част от жертвите са от местната интелигенция – учители, свещеници, търговци, лекари. Подгонени от потерята, хората се скриват в храма “Свети Николай”, но турците разбиват вратата и избиват до крак мъжете. Кървавият ад е продължил цели 6 месеца. След като избиват стотици в града, башибозукът потопява в кръв и околните села. Това време е останало в паметта на карловци като „Страшното”.
По разказ на един от наследниците на стария карловски род Бабекови – Христо Гемеджиев, който от години живее в Самоков, тогава предводителят на башибозука Емин Ага е наредил да му докарат и майката на Васил Левски, на „баш гяурина” – баба Гина. Тя не му се поклонила, не е свела глава. Турчинът накарал вдовиците да играят хоро около бесилките, на които мъжете им срещнали своята героична смърт. Хорото, известно като вдовишката хоро, повела баба Гина. През това време башибозукът обядвал. Професор Иречек е събрал имената на обесени 897 души мъже и мъжки рожби от 7 до 70 годишна възраст.
„Историческата памет ни задължава да защитим града си от такива посегателства.“, каза още председателят на ВМРО Карлово. Според Янков жалкото е, че проблемът не е само на Карлово и Кюстендил, има го и в други градове, но хората не се надигат. Порицанието му е насочено и към самоковци, които не участват в протестите, за да защитят собствеността си върху Байракли джамия.
На предишното заседание на съда делото беше отложено. Съдът поиска главното мюфтийство да представи доказателства, че мюсюлманските настоятелства преди 1949 г. са били юридически лица. От изхода на този процес зависи как ще се развият делата за вакъфските имоти, водещи се в окръжните съдилища. В момента те са замразени.
Ако магистратите посочат, че Главното мюфтийство е правоприемник на мюсюлманските настоятелства преди 1949 г., то делата за вакъфските имоти ще бъдат подновени и съдът ще трябва да се произнесе по същество. Дори и да приеме, че изповеданието на Недим Генджев е правоприемник, то съдилищата трябва отново да се произнесат по същество за вакъфските имоти.
Според протестиращите, най-правилното решение, което ще удовлетвори всички, общини и държава, е решение в посока, така наречените вакъфски имоти да останат публична общинска и държавна собственост, категорични са те.

Related Articles

2 коментара

 1. Благовест Коларов
  Благовест Коларов април 06, 10:37

  Докато ние „спим“, разни „тъмни“субекти с кози брадички ала „Ислямска държава“,развиват трескава дейност в Самоков. Наскоро забелязах 2-ма пред ново строящата се сграда на нов молитвен дом, само на 200м.от главната улица, на края на ул.Житна чаршия“. Нова джамия ли ще се строи,взето ли е съгласието на живеещите наоколо предимно българи? Редно е Общ. администрация да уведоми населението. Опасявам се, че скоро ще заприличаме на ситуацията в Пазарджик. Ще се навъдят хора с брадички и шамии, само само да се доберат до някакви помощи.Това ли е приноса на народният избраник депутата Александър Методиев, припознал ДПС за своя партия, неспиращ да се обяснява в любов на нейни лидери? За кой ли път повтарям, че така се насажда етническо напрежение и разединение на обществото ни! Но, може би на някои, това им е целта!

  Reply to this comment
 2. редовен данъкоплатец
  редовен данъкоплатец април 07, 08:18

  Изпълнител е частно-общинската фирма БКС. Попитайте Емил Кривошиев какво ще се строи!

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...