СамокоВест

Крум Благов: Дребният бизнес е хванат за гушата, а на олигарха Ковачки разсрочиха 41 млн. лв. дългове

Споделете ни в

Hristo KovachkiКрум Благов – журналист. Пише политически анализи, портрети и коментари, но се занимава преди всичко с разследваща журналистика. Има публикации и в немската преса. От 2002 г. поддържа платен сайт за журналистически разследвания в интерет. Абонати на тази база данни са всички големи медии – телевизии, радиостанции и вестници. Плод на тези разследвания е книгата му „50-те най-големи атентата в българската история”. Първото издание излиза през 2000 г.; второто през 2001 г. През 2007 г. излиза “60-те най-големи атентата в българската история”, която досега също е претърпяла две издания.
Българската политика заприлича на българския футбол – ниско равнище и уредени мачове. А политиците ни сменят партиите, както играчите отборите. Само дето трансферните суми не се обявяват, но те са по-големи от онова, което клубовете плащат за футболисти. Има достатъчно данни да направим този извод.
През седмицата след изборите се случи едно знаменателно събитие – надзорният съвет на НОИ разсрочи 41 млн. лв. дългове към хазната на фирми на олигарха Христо Ковачки. Дребният бизнесмен със семейно дюкянче в трафопоста ще бъде хванат от данъчните за гърлото, т. е. за банковата сметка и за 5000 лв. борч ще бъде ритуално удушен. Защото няма какво да предложи в замяна. Ковачки обаче разполага с крепостни селяни, т. е. миньори. На всички избори обичайните заподозрени в покупка на гласове са в Бобов дол и в други рудници на самоковския бизнесмен. Още на първия вот за европарламент през 2007 г. по Нова тв показаха репортаж от Мини Перник, заснет със скрита камера, че за глас за ДПС са плащани по 10 лв. Месец след вота Ковачки направи заменка на гори с държавата, от която според оценителите от „Агролеспроект” хазната е била ощетена със 115 млн. лв. Сделката подписа министърът от ДПС Нихат Кабил. Тройната коалиция показа, че възнаграждава за услугите.
После Ковачки си направи партия – ЛИДЕР, и участва сам на изборите за европейски и национален парламент през 2009 г. Формацията за малко не успя да премине 4-процентовата бариера, но със 137 925 гласа остана на първо място под чертата и до миналата година получаваше държавна субсидия от 1 653 540 лв. годишно. Макар и трудно, на 12 май 2013 г. ЛИДЕР пак взе над 1 процент от гласовете и продължава да има право на пари от хазната.
На тазгодишния евровот обаче Ковачки не участва. Изглежда е взето решение, за да не се разпиляват гласове, да се постави в услуга на отбор от „А” група – този път не ДПС, а БСП. На парламентарните избори ЛИДЕР получи 62 000 гласа, които не стигат дори за половин евродепутат. Но ако е осигурил сега дори само една трета от тях за БСП, заслужава не да му разсрочат, а да му опростят борчовете към НОИ. Щеше да излезе по 2050 лв. на глас. В защита на тази практика, която според закона е престъпление, се изказа доц. Мария Пиргова. Тя заяви, че „при такава безработица, каквато е в България, не можем да очакваме свобода и демокрация“. Виж ти!
Пиргова заслужава внимание не само заради тези думи. Тя е много интересен играч с колоритна политическа биография и участие в многобройни тимове от „Б” и „В” група. През 1994 г. е кандидат за депутат от Българска партия Либерали, през 2003 г. е в листата за общински съветници на ДПС в София. След това става заместник-председател на ЛИДЕР, а на изборите през миналата година беше втора в листата за Кърджали от партията на бившия военен министър Николай Цонев „Нова алтернатива”. След като не успя на политическото поприще, очевидно е било решено майката да бъде заменена от дъщерята. Достена Лаверн, също човек от академичните среди. Тя беше на избираемото пето място в листата на „Коалиция за България”, но случайно или нарочно бе изместена от преференциалния вот за Момчил Неков. Така пропаднаха многомесечните усилия Лаверн, която има двойно гражданство и живее във Франция, да бъде лансирана като ново лице в БСП. За нейната кандидатура в началото на годината леви интелектуалци пратиха отворено писмо до партийния вестник „Дума” – любим пропаганден похват на политиците от миналия век. Лаверн стана известна в България през 2010 г. с книгата си „Експертите на прехода”, в която разобличава омразните на левицата западни фондации в България начело с „Отворено общество” като идеологически диверсанти на световния империализъм.
Затова няма нищо чудно, че Пиргова защитава Ковачки. Но около него и изборите на 25 май има и други любопитни съвпадения, които трябва да бъдат анализирани. На предишните европейски и парламентарни избори ЛИДЕР трябваше да се яви в коалиция „Напред”, където партньори на Ковачки бяха сегашните съюзници на Бареков: ВМРО, движението „Гергьовден” и ЗНС. После обаче този конгломерат се разпадна и ЛИДЕР се яви заедно с партията на Кошлуков. А сега виждаме Кошлуков да се присламчва към Бареков. И на него, като на Пиргова, това ще му е четвърта партия след СДС, НДСВ и „Новото време”. В сравнение с тях бившият президент Георги Първанов изостава – на него АБВ му е трета формация. Преди да стане депутат, а после и президент като член на БСП, той беше при националистите от Общонародния комитет за защита на националните интереси в Кърджали.
Сходствата между проектите „България без цензура” и ЛИДЕР са толкова забележителни, че може да имат общ автор. Преди няколко години Румен Овчаров намекваше, че архитектите на партията на Ковачки са в централата на БСП. А може рецептата да е заимствана, след като се видя, че дава резултат. Сигурно е едно: ЛИДЕР ще играе като сателитен отбор на управляващата коалиция. На парламентарни избори ще се явява, за да се бори за държавна субсидия, а на другите ще подкрепя големите срещу заплащане. Все пак гласовете струват пари.
Източник: Faktor.bg