СамокоВест

Колко ни струва Регионалното депо за отпадъци и защо една година, след приемането му, още не работи?

Споделете ни в

Юлското заседание на Общински съвет-Самоков започна с питане на Васил Зашкев – съветник от РБ. Зашкев попита кмета на общината за дейността на Депото или по-точно за липсата на дейност, колко са работниците и служителите по щат, колко са назначени, защо бе сменен предишният управител, имат ли назначените служители и работници необходимата квалификация, за какво са изразходвани допълнително отпуснатите 700 000 лева, за които Общината изтегли кредит, постъпват ли вече отпадъци от общините Ихтиман, Костенец и Долна баня.

Както обикновено, отговорът на кмета не засегна проблема по същество. По думите на Владимир Георгиев по щат бройките са 22, назначени са 16 души работници и служители, предишният управител е напуснал по своя воля, назначените служители имат необходимата квалификация, все още не постъпват отпадъци от Ихтиман, Костенец и Долна баня, допълнителните 700 000 хиляди лева са за капиталови разходи, за доставка на машини и съоръжения, за която още тече процедура, че месечните разходи възлизат на 14 094лв. за работни заплати, осигуровки, консумативи и охрана.

Кметът Владимир Георгиев не даде отговор на основния въпрос – защо една година след приемането на Регионалното депо за отпадъци то все още не работи? Какво наложи, при разходваните милиони левове за изграждането му, общината да тегли близо милион лева за дооборудване на системата? След като на ден постъпват едва 2-3 камиона с отпадъци, както уточни Зашкев, защо са назначени цели 16 броя работници и служители, което е 2/3 от предвидения щат. Счита ли се, че изграденото за милиони левове Регионално депо за отпадъци работи ефективно. Какво се прави за да заработи в пълния си капацитет? Кога Самоков ще има една модерна система за управление на отпадъците, каквато би трябвало да бъде новоизграденото Регионално депо?

One thought on “Колко ни струва Регионалното депо за отпадъци и защо една година, след приемането му, още не работи?

  1. Лъжат на поразия! Два пъти ходихме, не ни допуснаха да влезем,като вторият път ни казаха, че може само с разрешение на кмета. Освен това управителят ни каза, че постъпват отпадъци от Ихтиман. На кого да вярваш? Каза още, че сепариращата инсталация работи, всичко се разделя и се депонира. Затова сега искаме разрешение от кмета да посетим депото и отблизо да видим какво се вкарва в депото.Тези усуквания и тези разминавания в информацията, ме навеждат на мисълта, че има много „гнили“ неща. Предполагам, че депото сега представлява една огромна локва с вода, и като почнат да слагат боклуците ще стане нещо страшно. Но засега е много секретен обект!

Comments are closed.