СамокоВест

КНСН реши: Избори между 28 септември – 12 октомври

Споделете ни в

izboriДнес президентът Росен Плевнелиев свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. На срещата при държавния глава бяха обсъдени оставката на правителството и възможната дата за предсрочни избори. Присъстваха лидерите на парламентарно представените политически партии Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан, председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, други министри, народни представители.
След края на заседанието Росен Плевнелиев обяви основните решения. Те включват:
Плавен преход към политическа стабилност и за нуждата за провеждане на политически консултации.
Изборите да се проведат от 28 септември до 12 октомври 2014 г.
Определяне на приоритетни задачи на парламента и изпълнителната власт
Ускоряване на процеса на преговори с Европейската комисия
Определяне на ясни принципи и правила и номиниране на българския еврокомисар.
Създаване на гаранции за провеждане на честни избори.
Президентът очаква и съгласие за важни реформи, „които не чакат“, както и по „проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани“, като „Южен поток“, спрените еврофондове по две оперативни програми, въпроса с бюджета – „кой и кога ще го прави“.
Политическата програма за деня продължи с извънредно заседание и на Народното събрание. На него депутатите ще разгледат искането за провеждане на референдум по промени в изборното законодателство. Въпросите, предложени от Росен Плевнелиев за национално допитване, са свързани с възможността част от народните представители да се избират мажоритарно, с въвеждането на задължително гласуване и на такова по електронен път при произвеждане на избори и референдуми.