СамокоВест
Владимир Георгиев

Кметът отчете работата си за 5 месеца

Споделете ни в

Кметът Владимир Георгиев и двамата заместник кметове Сайменов и Стойчев свикаха пресконференция за да отчетат работата си от началото на мандата. По традиция новата власт се отчита след първите 100 дни. Общинското ръководство, обаче, реши да информира гражданите на петия месец. Мотивите на кметът са: за да могат да обхванат по-продължителен период. Той се ангажира отчетът за свършеното от кметската управа да стане традиция. Според обещанието, на всеки 6 месеца медиите ще получават лично от кметския екип информация какво е направено от общинската администрация за този период. Днешната среща някак не се вписва нито в традицията, нито в бъдещия шестмесечен период, но както и да е.

Основен дял в информацията заемаше отчета на отдел „Местни данъци и такси” за събраните налози. До момента постъпленията са в размер 1 млн 742 хил. 198 лв. това означава, че към 26 март изпълнението на годишния план е на 19,5%. Според управляващите изпълнението е добро, тъй като данъците започнаха да се събират от началото на месец март. Най-сериозно е изпълнението по перо туристически данък – 104%, преизпълнение има и в частта – глоби и лихви.

За свършеното в останалите направление преобладаваше бъдещото време. Направен е план за приватизация, но като цяло липсва интерес от купувачи, освен на земеделски земи. Предприети са необходимите стъпки за актуване на държавни имоти и преминаването им към общината – поделението по пътя за Дупница, училището „Никола Драмалиев“ и др. Напредва работата по Общия устройствен план на Самоков, както и по ПУП-а на Боровец. Общинското ръководство оценява пропуските по отношение на снегопочистването, но основната причина за това е тежкият зимен сезон.

Не стана ясно как точно напредва ОУП на Самоков и Подробния устройствен план на Боровец. Ако те действително бяха напредвали, до сега щяха да са готови и да са минали всички процедури. Не може тежката зима да бъде оправдание за зле свършената работа по снегопочистването от страна на концесионера – БКС Самоков. Това, което очакваха да чуят гражданите от новия кмет беше какви проверки са направени във връзка с дейността на фирмата, констатираните нарушения и съответно наложените санкции.  Управниците ни действително биха си свършили работата, ако бяха намалили средствата за снегопочистване в съответствие с лошото качество на услугата. Разбира се, такава грижа не беше проявена и самоковци продължаваме да плащаме грешни пари. Ама добре свършено, ама зле свършено – все тая.

Повтори се старата песен и по отношение на многобройните европейски проекти, по които Общината работи към момента, както и такива по които ще кандидатства. До тук резултатът от тези многобройни проекти си е кажи речи една кръгла нула. Действително направиха се стотици проекти с цел кандидатстване за външно финансиране. Първоначално разходите за проектиране са за сметка на общината, а при спечелен проект те се възстановяват. Тъй като процентът на спечелилите разработки е незабележимо малък, действителната ни изгода е, че са похарчени милиони от общинския бюджет и стотици проекти събират прах в архивите без шанс да видят бял ден. Затова много по-мъдро и много по-целесъобразно би било да се работи само по няколко проекта, но като хората. Та дано и самоковска община влезе в списъка на успяващите, където наистина се правят сериозни инвестиции.

Връх на празнодумието бяха коментарите относно незаконните цигански къщи и разрастващите се цели нови махали. Каза се, че е необходимо да се предприемат непопулярни мерки за борбата с тях – и до тук. Г-н кмете, гражданите очакват от Вас да прилагате закона, а не да коментирате мерките дали са популярни или не. Един от основните принципи на демократичното общество е върховенството на закона и Вие, като юрист, би трябвало да го знаете много добре. Нормите в тази насока не могат да бъдат непопулярни. Те просто са задължителни.

Ако и при бъдещите пресконференции кметската тройка ще ни хвърля прах в очите, то по-добре въобще да не ги провежда. Наслушали сме се и на празни приказки, и на открити лъжи от властниците на всички нива. А на самоковци, хеле след двата мандата на Ангел Николов, направо ни е привряло от тях.