СамокоВест

Кметът назначи за директор на Общинско лесничейство-Самоков Мартин Илиев в нарушение на закона

Споделете ни в

vladimir georgievСлед безброй сигнали от граждани за безконтролна и вандалска сеч в общинските гори на Самоков, досегашният директор на Общинското лесничейство Евгени Димитров беше пенсиониран. Димитров отдавна е навършил изискуемата от закона възраст за пенсиониране, но продължаваше да управлява.

Под натиска на обществото Общинският съвет със свое Решение №1217 от 06.02.2014 г. възложи на кмета Владимир Георгиев да проведе конкурс за назначаване на нов директор на лесничейството. Резултатите от конкурса обаче показват, че както във всички подобни случаи, състезанието беше само за парлама. Нещо повече новоназначеният директор на Общинско лесничейство Самоков Мартин Илиев не отговаря на изискванията на закона за заемане на длъжността. Съгласно чл. 181, ал. 5 и чл. 173, ал. 4 от Закона за горите за директор на общинското лесничейство може да бъде назначено „лице с висше лесовъдско образование, с образователно-квалификационна степен “магистър”, с трудов и/или служебен стаж по специалността не по-малко от три години, придобит след завършване на висшето образование?”. Мартин Илиев не притежава изискуемата от закона образователно-квалификационна степен “магистър”. Изискванията за придобиване на съответната образователна степен са уредени в Закона за висшето образование и в Наредба за държавните изисквания за придобиване на висше образование на образователно-квалификационните степени „бакалавър”, „магистър” и „специалист”, и няма място за друго тълкуване. Но за да може кметът Георгиев да назначи своя човек, представителите на общинската администрация в комисията по провеждане на конкурса са дали абсолютно свободно и неоснователно тълкувание за образователната степен на Мартин Илиев. Независимо, че в дипломата му ясно и категорично е посочена степен „бакалавър”, чиновниците на кмета го допускат до събеседване, докато другият от тримата кандидати – Александър Борисов е отхвърлен от въпросната комисия на същото законово основание.

Манипулацията е толкова открито дебелашка, че всякакъв коментар е излишен. За опорочаването на конкурса сигнализира АОС Самоков в отворено писмо до кмета, до зам.председателя на Общинския съвет Галева, до Софийски апелативен прокурор Албена Вутова и до медиите. СамокоВест публикува писмото още на 8 май 2014 година. Сигналът и общественото му достояние обаче не попречиха на кмета Георгиев грубо да погази закона и да назначи избраника си. В действителност единственият кандидат, който отговаря на нормативните изисквания е Петър Чарийски. Независимо, че наред с това обстоятелство той е представил професионална, задълбочена, компетентна и ефективна концепция за управлението, стопанисването и опазването на общинските гори, Чарийски е класиран на второ място. В същото време програмата на класирания на първо място Мартин Илиев, от една страничка общи пожелания, е по-скоро идея отколкото работещ план. Конкурсът е до такава степен съшит с бели конци, че и тримата представители на Общинския съвет в комисията подписват протокола с „особено мнение”. Независимо от партийната си принадлежност Валентин Милушев – ГЕРБ, Николай Николов – БСП и Светлана Атанасова – коалиция „Бъдеще за Самоков” с особеното си мнение единодушно изразяват несъгласието си с резултатите от конкурса.

Безпардонното назначение на новия директор на Общинско лесничейство Самоков от страна на кмета Владимир Георгиев основателно поражда съмнения, че и в община Самоков работи схемата „19:45”. Публично достояние стана твърдението, че на всяко 19 число на месеца директорите на Държавните горски предприятия носят на заместник министърка на земеделието и храните по 45 000 лева. Схемата беше огласена от лидера на ГЕРБ и бивш министър председател Бойко Борисов. В интервю за bTV бившият земеделски министър Мирослав Найденов каза, че парите от рекет по схемата „19/45“ са отивали в партийна каса. Той отказа да поясни за коя партия са събирани парите, но управляващите партии са повече от ясни. В същото време, човекът, който според Найденов бил готов за я разкрие – Юри Миков, директор на Югозападното горско предприятие, загина в катастрофа в Гърция. След катастрофата Бойко Борисов намекна, че случилото се не е случайност. Мирослав Найденов коментира, че за да се съберат толкова пари от горските стопанства, за да се плати рекетът, „трябва да се разгради гората и да започне незаконна сеч“. Според него това означава събирането на такси на черно. Найденов призова служителите в министерството на земеделието, които са наясно със схемата, да излязат и публично да я оповестят, защото в противен случай всичко щяло да се окаже само клевета. По случаят „19:45” все още няма решение, но в светлината на казаното манипулираният конкурс за директор на Общинско лесничейство Самоков придобива съвсем друго значение. Не, че и до сега не се говореше, че общинските гори са изключително важен източник за финансиране на партийните каси, поради което се ограбват и плячкосват безконтролно. За никого не е тайна, че грабежът няма как да се случи без благословията на местната управа. А като се има предвид, че общината несменяемо се управлява от представители на БСП, знае се и коя е Партията-сейбия на касите.

Големият обществен интерес по стопанисването, управлението и опазването на общинските гори изисква пълна прозрачност при назначението на директор на Общинско лесничейство Самоков. На това основание екипът на СамокоВест настоява кметът Владимир Георгиев да публикува на сайта на общината копие от документите на кандидатите за директор на лесничейството, участвали в проведения конкурс, както и концепциите им за управлението, стопанисването и опазването на общинските гори. Исканата информация не е в категорията „лични данни” и няма основание да не бъде публично огласена. Напротив! Гражданите на Община Самоков имат пълното право да знаят как е назначен директорът на Общинското лесничейство, тъй като точно те са истинските стопани на общинските гори.

 

One thought on “Кметът назначи за директор на Общинско лесничейство-Самоков Мартин Илиев в нарушение на закона

  1. За Чумерко и неговите кукловоди законът е „врата у поле“, а гората „дойна крава“, докато диша и шава. Тежко и горко на самоковци, ако въобще се усещат какво им се пише.

Comments are closed.