СамокоВест

Кметът Георгиев предлага и улиците край пазара да станат Синя зона. Съветниците решават утре

Споделете ни в

Кметът Владимир Георгиев внесе в Общинския съвет докладна с предложение за разширение на така наречената „Синя зона“ в Самоков. Предложението е прието от постоянната комисия “Законност, обществен ред и общинска собственост“. Съгласно докладната на кмета, към Синята зона се добавят следните улици и паркинги в гр. Самоков:

– ул. ”Хан Кубрат”,  в участъка от ул. ”Отец Паисий” до ул. ”Цар Борис III”;

– ул.”Иван Вазов”, в участъка от ул.”Македония” до ул.”Софроний Врачански„ ;

– Паркинг, на ъгъла на ул.”Шейново”  при ул.”Търговска”;

– Пряка, между улица „Житна Чаршия” и бул. „Искър” /под пицария Бонита/;

– Пряка, между бул.”Искър” и ул.”Ген. Веляминов” /под магазин „Ивенти”/;

– ул.”Ген.Веляминов”, от ул.”Житна Чаршия” до ул.”Търговска”, вкл. и паркинга до бившия „Ловно-рибарски магазин”;

– ул.”Христо Захариев” /от кафе „Мишел” до ул.”Търговска”/;

Предстои предложението да бъде гласувано на утрешното редовно заседание на Общинския съвет.

Още с въвеждането на Синята зона публикувахме мнението на наш съграждани, изразено в социалните мрежи – „От няколко дни, дори седмици , ми прави впечатление големият надпис ,, ЗОНА“ лежащ върху централните улици на града ни. Първоначално си мислех , че става въпрос за някои определени места, за почивни дни или за по – дълъг престой. Какво обаче се оказа всъщност. От 4.06 влиза в сила т.н. ,, синя зона“ . Ще трябва да се плаща за час по 1 лева. Няма да скрия възмущението си от тази работа. Целият център на малкия ни град се превърна в платен паркинг. Що за наглост е това!?! Не съм скъперник, но не бих дал пари да паркирам колата си на места за общо ползване. Плащам скъпа винетка, годишен пътен данък, а сега и ,,такса паркинг“ /разбира се, силно казано паркинг/. Да, може би това е в перспектива и е доходоносно за някои, но малкият ни град не е подходящ обект, защото с тези малки заплати и пенсии как ще успеят хората да осигурят 5 минутния престой на лекият си автомобил… Надявам се някои хора да се осъзнаят най- накрая!“

Предложението за разширяване на зоната за платено паркиране провокира нови коментари в мрежата. В групата „Забелязано в Самоков“ преобладаваше недоволството от предложените нови тегоби. Според самоковци, синята зона вече е достатъчно голяма, а с разширението ще се бръкне още по-надълбоко в изтънелите им джобове.

Ж. Ангелова от Самоков  пита и предлага “Изобщо има ли улица в центъра, която да не е синя зона, а в останалите е поставен знак забранено спирането и паркирането……. и какво, ще летим ли? Предлагам кметът да сложи синя зона и на неговата улица и тя е в центъра… Продължавайте да търпите, така целия град ще се превърне в синя зона.“

Има обаче и поддръжници на разширението, защото според тях с платеното паркиране се гарантира по-добър ред по улиците и паркингите.