СамокоВест

КЗК обвини дружество на ЧЕЗ в злоупотреба с господстващо положение

Споделете ни в

Комисията за защита на конкуренцията предяви претенции на дружеството на ЧЕЗ България – „ЧЕЗ Разпределение“ за злоупотреба с господстващо положение на пазара на достъп до електроразпределителната мрежа, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством необоснован отказ за предоставяне на достъп към електроразпределителната мрежа.

Това се казва в прессъобщение от контролния орган., става ясно от съобщение на регулатора.

Обявлението е във връзка с жалбата на „Нови енергии“ за необоснован отказ за достъп до електроразпределителната мрежа на тяхната водна централа. Дружеството на ЧЕЗ е оператор на единствената електроразпределителна мрежа във Врачанска област, където се намира и локацията за изграждане на водната централа „Гара Елисейна“.

Проверката на КЗК е показала, че начинът на водене на процедурата за присъединяване на обекта към енергийната мрежа представлява необоснован отказ на достъп. По този начин се ограничава стопанската дейност на „Нови енергии“.

Определението на КЗК не подлежи на обжалване, посочват още от регулатора. Двете страни обаче ще имат възможност да представят своите възражения на открито заседание на Комисията.

В края на миналата седмица от регулатора предявиха обвинения за злоупотреба с господстващо положение и срещу Националната електрическа компания.

Според проверката държавната компания е поставила в по-неблагоприятно положение едно от дружествата на EVN България – ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп, с поведението си на пазара на производство и търговия на едро на електроенергия с пиков товаров профил.

One thought on “КЗК обвини дружество на ЧЕЗ в злоупотреба с господстващо положение

Comments are closed.