СамокоВест

КЗК обвини дружество на ЧЕЗ в злоупотреба с господстващо положение

 Breaking News

КЗК обвини дружество на ЧЕЗ в злоупотреба с господстващо положение

КЗК обвини дружество на ЧЕЗ в злоупотреба с господстващо положение
май 16
15:13 2016

Комисията за защита на конкуренцията предяви претенции на дружеството на ЧЕЗ България – „ЧЕЗ Разпределение“ за злоупотреба с господстващо положение на пазара на достъп до електроразпределителната мрежа, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством необоснован отказ за предоставяне на достъп към електроразпределителната мрежа.

Това се казва в прессъобщение от контролния орган., става ясно от съобщение на регулатора.

Обявлението е във връзка с жалбата на „Нови енергии“ за необоснован отказ за достъп до електроразпределителната мрежа на тяхната водна централа. Дружеството на ЧЕЗ е оператор на единствената електроразпределителна мрежа във Врачанска област, където се намира и локацията за изграждане на водната централа „Гара Елисейна“.

Проверката на КЗК е показала, че начинът на водене на процедурата за присъединяване на обекта към енергийната мрежа представлява необоснован отказ на достъп. По този начин се ограничава стопанската дейност на „Нови енергии“.

Определението на КЗК не подлежи на обжалване, посочват още от регулатора. Двете страни обаче ще имат възможност да представят своите възражения на открито заседание на Комисията.

В края на миналата седмица от регулатора предявиха обвинения за злоупотреба с господстващо положение и срещу Националната електрическа компания.

Според проверката държавната компания е поставила в по-неблагоприятно положение едно от дружествата на EVN България – ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп, с поведението си на пазара на производство и търговия на едро на електроенергия с пиков товаров профил.

Related Articles

1 Comment

  1. Anadolu
    Anadolu май 18, 13:35

    Ами то си е точно така. Време е монополът на ЧЕЗ да спре!

    Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...