СамокоВест

Как кметовете сгазиха закона и превърнаха заведенията в Туристическата градина от преместваеми обекти с 20 кв.м. площ в трайни постройки от по 200 квадрата

Споделете ни в

Ключова тема в работата на общинския съвет на днешното заседание бе кой, по какъв ред и на какво основание допусна презастрояването на Туристическата градина и пренаселването ѝ със заведения. Този въпрос зададе общинският съветник от сдружение „Самоковци за Самоков“ на октомврийската сесия на избраниците ни. Отговор на поставения въпрос даде арх. Клинчева. От него стана ясно, че на 12.07.1999 година са издадени три разрешения за поставяне на преместваеми търговски обекти. Печелившите са съответно бистро Габи-разрешение №38 за поставяне на преместваем обект с площ 20 кв.м., Чардаците със собственик Владимир Малиинов – разрешение №37 за обект от 20 кв.м. и При Соте Диамант – разрешение №36 за обект от 60 квадрата. Последствие, с поредица от анекси към първоначално сключените договори, площите набъбват близо 10 пъти, а преместваемите обекти се превръщат в трайни постройки, здраво закрепени върху бетонни фундаменти. Последните анекси са от 2016 година, сиреч през втория мандат на настоящия кмет Владимир Георгиев. Съгласно него, бистро Габи вече е върху 138 квадрата,  Чардаците – 198 кв.м., При Соте -192 квадрата. В информацията си арх. Клинчева уточни, че съгласно изискванията на закона максимално допустимия процент на застрояване е 1% и при 80% залесена площ.

При разискванията се установи, че решения на Общински съвет-Самоков за изграждане на заведения в Туристическата градина не съществуват. От 1999 до 2017 г., вече 18 години, въпросът не е поставян пред Общинските съвети за решение. Действията са на кметовете на общината за периода по чисто административен път. Формално нормативните изисквания са спазени, като са издадени разрешения за поставяне на преместваеми обекти. Кой обаче и на какво основание е подписвал анексите към първоначалните договори по време на кметуването на Ангел Немов, Ангел Николов и Владимир Георгиев следва да се изясни. Следва да се изясни и защо от преместваеми обектите станаха трайно прикрепени върху бетонови фундаменти. Въобще не стана ясно и защо безконтролно, и безнаказано е допуснато многократно нарушение на изискванията на Закона.

Коментарът на д-р Панев бе категоричен, че заедно с детските кътове действителните площи на обектите са по-големи и от крайно разрешените по договорите, и че сумарно надхвърлят изискванията на закона за застрояване максимум до 1% от общата площ. Темата предизвика хапливи забележки, че за да натъкмят процента от Общинска администрация към площта на Туристическата градина са включили и гробищен парк „Стадиона“.  Интересно какви са процентите на застрояване и на залесяване в Гробищата?

Общинският съветник Петър Георгиев обърна внимание, че фамилия Малинови присъства интересно при получаването на разрешителните за поставяне на въпросните преместваеми обекти, като се повтаря при два от тях. Светлана Атанасова от Реформаторски блок също проследи хронологията на деянието и многократно подчерта, че решения на Общинските съвети по въпроса никога не е имало.

Остава отворен въпросът ще се изясни ли кой е виновен за това беззаконие, защото безспорно става реч за заобикаляне на закона и ще бъдат ли наказани виновниците.

Екипът ни залага 1 на 1 000 000 000, че никой няма да понесе отговорност. Но за да бъдем позитивна медия, променяме залога на 1 на  999 999 999.

4 thoughts on “Как кметовете сгазиха закона и превърнаха заведенията в Туристическата градина от преместваеми обекти с 20 кв.м. площ в трайни постройки от по 200 квадрата

  1. Да се смеем ли или да плачем?! На всички е ясно как е станала и става тази червена шуробаджанашка далавера. Сега се произвежда само една „новина“, и няма да има никакви последици. По интересно е защо сега се поставя този въпрос?! Още след третата година от разполагането на тези обекти в зелените площи те вече са извън закона, а ако наистина няма никакво решение на ОБС за тях /вкл. и за поставянето им/, то излиза, че са изначално незаконни. Да здравствует и процветает Самоковская комуна!

  2. Както е видно от хрониките на Арие и книгата на г-жа Митрева-векове наред полята около Самоков са били с лозя и маслодайни рози.Какво пречи и сега да бъдат така, вместо да пустеят-нека ОбС стимулира по някакъв начин тези производстваРачков от „Господари на ефира“ получава по няколко млн. годишно от розите си, а нашите циганета са сто пъти по кадърни от него.Крайно време е ОбС да направи така, че поне двама цигани, а защо не и българи-да опитат с лозя и рози.Всичко друго е кръвожадни битки за преразпределяне на бюджета.Водете си ги, но дайте възможност и на другите да заработят нещо.В огромната мера на Самел също има място , там може да стане разсадник за лозички и рози, има и добър агроном…

  3. Начело със Бато,
    в сърцата със Тато
    потъваме дружно
    в червеното блато.

Comments are closed.