СамокоВест
кв. Самоково

Каквито гражданите – такава и Управата

Споделете ни в
кв. Самоково
кв. Самоково

През зимата кварталите „Самоково” и „Възраждане” приличат на кръг от Ада. От всеки ъгъл припламва огън и изригват облаци вонящ дим. Масово явление е в контейнерите за отпадъци да се изхвърля жива жарава. Боклукът се запалва и тлее с часове. А когато контейнерът е пълен, черният, смрадлив пушек се носи над кварталите в продължение на дни, още повече, че в тези случаи колите на БКС не прибират боклука. Има заповед на общинската управа, с която изрично се забранява жарта да се изхвърля в съдовете за смет. Независимо от разпоредбата, тази порочна практика продължава с години. Възниква въпросът: „Действа ли действащата заповед на кмета?” Очевидно -НЕ! А причината е също толкова очевидна. През цялото това време не е направена нито една проверка по изпълнението й. Общинските чиновници предпочитат да си седят на топло в кабинетите и да играят компютърни игри. Види се нещо трябва да се промени, защото липсата на контрол води до неизпълнение не само на тази заповед, но и на всяка друга. Няма никакъв ефект и от забраната битови и строителни отпадъци да се изхвърлят на нерегламентирани места. Градът е заобиколен от диви сметища. От която и страна да се влезе в Самоков, първата гледка, която посреща посетителите, са камарите боклук от всякакъв вид и калибър и ровещите в него циганета. А иначе претенциите и на новото ръководство, поне на думи, е общината да се превърне в предпочитан туристически център. Но при разбитите пътища, лошото обслужване и мърсотията, в която тъне градът това няма как да се случи. Защото едно е да искаш. Второ е да можеш, а трето и четвърто е да го имаш.

Но най-тревожното е, че безхаберието на управниците и липсата на контрол водят до пълна разруха на морала. Вече приемаме като нещо съвсем естествено всеки да си изхвърля боклука където го сварата свари. Хвърлянето на пликове с отпадъци през прозорците и балконите се превърна в често срещана гледка. Истинска рядкост е някой да си изхвърли фаса или празната кутия от цигари в кошчето за отпадъци. Така стоят нещата и с горящата сгурия, и със строителните отпадъци, и с незаконната сеч, и със унищожението на млади и здрави дървета за няколко шепи борина, и с чупенето на пейки на обществени места, и със съсипването на фиданките, и така нататък, и така нататък. Не е възможно да изброим цялата пораза, към която проявяваме завидна търпимост. Крайно време е да осъзнаем, че ако искаме да живеем като европейци, то трябва и да държим като такива. Само когато гражданите са отговорни към собственото си поведение и прояви, те са непримирими към грешките на управляващите. И това е един от критериите на гражданското общество, на истинската демокрация. За съжаление у нас тя все още не е проходила. Най-тежката последица от половинвековното комунистическото управление е, че унищожи именно морално-етичните ни ценности. А за възстановяването им е нужно доста време.

Докато това се случи, очакваме новият градоначалник Владимир Георгиев да прояви воля и незабавно да разпореди на общинските служители да упражняват ефективен контрол по изпълнението на кметските заповеди. Защото ако за ремонта на пътищата са необходими средства и може да си намери някакво оправдание за безбройните дупки, то за въвеждането на ред и за поддържане на чистотата в града е достатъчно чиновниците да си нарушат кефа и да си свършат работата.