СамокоВест

И тази зима децата на Самоков ще карат безплатно ски в Боровец

Споделете ни в

Добрата традиция продължава! За пореден ски сезон всичките 3861 момичета и момчета, които учат в Община Самоков, ще могат да карат безплатно ски и сноуборд на Боровец. Между Община Самоков и Бороспорт бе подписано петгодишно споразумение, с което се затвърждава въведената от няколко години практика децата от региона да практикуват зимни спортове и да заобичат планината.

Всички възпитаници на 14-те училища в Самоков и в селата в региона на възраст от 7 до 18 години могат да получат безплатни карти за съоръженията от 15 декември до 15 април. Както и през изминалите два сезона, те ще важат за ваканциите до края на април, и по една седмица през зимните месеци. Споразумението е в сила и за деветте спортни клуба от Община Самоков по ски алпийски дисциплини, сноуборд, ски бягане и биатлон, които получаваха свободен достъп до лифтове и влекове през последните 10 години.

В тази връзка днес се проведе разяснителна среща, на която присъстваха представители на Бороспорт, Община Самоков и учители от училищата, във връзка с условията за ползване на безплатни карти. През този сезон се предвижда значително по-облекчен режим при издаването на карти, заверка на списъци и изготвяне на графици. Освен това е създадена много по-добра организация, базирана на опита и отчетените пропуски и затруднения от предходните години. Новото е, че през този зимен сезон еднократно ще се попълва декларация за съгласие от родителите. Другата новост е, че вече и деца до 14 години ще могат да участват в нощно каране.

Георги Кочов, изпълнителен директор на Бороспорт разясни, че е препоръчително списъците, които ще изготвят училищата да се предават по-рано, за да може да се подготвя графика за месеца. Картите, които ще се издават на учениците ще важат до края на седмицата, в която са издадени, включително и за уикенда. Обсъдено бе, да се разясни на родителите, че е желателно да направят на децата планинска застраховка, която е около 10 лв. за цялата година. При първоначално издаване на лифт карта е добре учениците да носят бележник или лична карта за идентификация, както и да бъдат придружени от родителите, които да подпишат еднократно декларацията за съгласие за упражняване на ски спорт през целия сезон. . Всяко училище има право да ползва условията за безплатно каране на ски за учениците си по една седмица веднъж месечно, както и през всички дни на ваканциите.

Ива Шкодрева, почетен гражданин на Самоков поздрави Общината и Бороспорт за хубавата инициатива и отбеляза, че децата са много ентусиазирани и очакват с нетърпение новия сезон. Облекчени условия и добра организация- така учителите определиха условията за безплатно каране на ски на самоковските деца през сезон 2017/2018 и изразиха задоволството от представените разяснения.