СамокоВест

Инж. Любчо Луков коментира Проектобюджет 2018 на Община Самоков

Споделете ни в

Становище относно увеличаването на приходите:1/Да се даде на търг добивът на инертни материали от подходящи общински земи извън реките, прилежащите им земи и крайбрежните заливаеми ивици. Досегашният добив от леглата на реките и прилежащите им земи е незаконен-противоречи на чл.1, ал.3 от З-на за подземните богатства, но Цоло и БКС вадят и няма кой да ги спре. Но много скоро ще бъдат изгонени от реките, не знам защо Общината още ги търпи. Преди години купиха концесията в местн. Индризица – до в.з. Мечката-извън реката, която беше изчерпана преди да я купят. Реките са изстъргани до скала. Редно е да се сезира ЕК и да платят законно обезщетение,глоба както и да докарат баластра и камъни ако искат-от Германия на мястото на иззетите!

2/Най-сериозно перо в увеличаване парите на самоковци виждам в разработването на пустеещите земеделски земи-частни, държавни и общински и засаждането им с „иновативни“ култури-като лозя, маслодайни рози и др. От Хрониките на Арие и други източници, в т.ч. и от книгата на г-жа Невена Митрева от Музея е видно, че по турско време цялото поле е било с лозя и маслодайни рози. Като разбира се, най-голямото лозе е било на каймакамина, една от трите розоварни-също. Години наред БВТ-2 излъчваше непрекъснато предавания посветени на лозарството в света, от които става ясно, че лозята виреят от най-южните пустини до най-северните части на Канада. В Германия, която е сравнително северна страна, всички свободни земи са с лозя. Смятате ли, че германците, на които вече и Тръмп се моли, да намалят износа на леки коли за САЩ, са по-глупави от нас, за това, че садят лозя?/За колите Меркел му отговаря с думите-„Вашите граждани ги харесват, не можем да им откажем…“/ Вероятно има и много други полезни и доходни растения, но нямам компетентност, специалистите да се произнесат./Почти всеки ден кралицата консумирала артишок с гозбите си, аз пия таблетки-вярно е, че чисти песъчинките…/ Толкова ли е трудно да се изпрати едно писмо до г-н Борисов с искане Опитната станция по картофите над Самоков да стане Комплексна-със задачата да инициира и експериментира нови растителни култури, рентабилни за Самоковска община. Ако трябва, написал съм го, нося го, има ли кой да го подпише?! Аман от пилеене на милиони количества обществена енергия за глупости от сорта на паметници за по 20 души, при положение, че няма за хиляди-още по заслужили…Като заключение моля общината да включи в бюджета 300лв. за разсад -лозички-от Института по виното и лозата в Плевен и маслодайни рози от Института по розата в Казанлък, а г-ца Даганова да уговори двете сделки , с кола на Общината да вземе разсада от двата института и да го предаде срещу подпис по равно на всички съветници, които да го садят където искат, а след 1г. да докладват пред ОбСъвет-прихваща ли се или не?!

Любчо Луков

One thought on “Инж. Любчо Луков коментира Проектобюджет 2018 на Община Самоков

  1. ОТНОСНО БЮДЖЕТА

    Л.Луков

    Не съм давал становище по бюджета, защото не съм в Самоков, не съм го търсил и не съм го виждал. Зная, че е твърде късно, но ще се опитам да направя три скромни допълнения :

    1/ Идейно инвестиционно предложение за нов ски- и целогодишен курорт в Плана планина -на 20-30 мин. от София и Аерогарата-Плански Боровец :

    Само в земл. на с.Долни Окол и Пасарел в Плана пл. има поне 10 полегати стръмнини с подходящ наклон, дължини до 1-1,5 км и надм. височина 1000-1250м , подходящи за алпийски ски-писти. Подобни възможности има и в земл. на всички самоковски села в Плана пл., както и в тези на с.Плана и Железница.

    През зимата температурите на въздуха по билата на Плана пл. са колкото тези на вр.Ястребец в Рила, тъй като тогава в Самоковското поле и Плана пл. духат мощни студени североизточни ветрове, идващи от и зад Черно море. Те свалят зимните температури в Плана с 5-6 градуса и те стават колкото тези на вр. Ястребец в Рила, въпреки, че разликата във височината е около 900м. Т.е. снегът-естествен или най-вече -изкуствен, какъвто е на всякъде, се топи с еднаква скорост и на двете места. Освен това яз.Искър-най-голямото езеро на Балканите-с 650 куб.м обем и 50-60- кв. км площ, е източник на огромно водно изпарение, което обуславя в Плана пл. по-големи валежи, от колкото на пистите Ястребец.

    Ако съществуващият черен път от ресторант Златни рибка под Пасарел се разшири и асфалтира, до горния край на пистите в Плана от кв. Горубляне ще се стига за 15-20 мин. Десетина влека и лифта с дължина по около 1-1,5 км ще струват 10-15 млн. Може да се започне и с един. От Рилския водопровод, който минава през Плана ще се взема вода за пиене, а от Планската река /Планщица/-за изкуствен сняг.

    Има нови технологии, при които този сняг не се топи и при +25 градуса по Целзии. По реката могат да се изградят множество спортни аква -обекти-за спортен риболов, плувни басейни, езера с гондоли и италиански песни, а през зимата-кънки, хокей, подледен риболов и др.

    Отпадните води ще минават през пречиствателна станция в долния край на р.Планщица и от там ще отиват в бент Панчарево, който и сега се използва само като източник на промишлена вода. Над 80% от земите и горите в Плана пл. са собственост на Самоковска община. Ако цените и качеството са пазарни, Плански Боровец /Планска Чамкория/ ще извоюва своето законно място в конкурентната борба. Достъп до курорта ще има от много места. Трябва да се направи опит за използване на евро субсидии по различни програми.

    Идентични и даже по лоши са условията в множество много известни и предпочитани ски-курорти- като Шварцвалд и Алгойските Алпи-в Германия, Рона-Алпи, Ла Фекла, Ревард, Сен Франсоа и Де Бож- във Франция, Закопане-в Полша, в Татрите на Словакия и Полша и много други, където надм. височина е по-малка. В тези курорти хотели и ресторанти притежава основно средната класа, а не шепа олигарси, което дава възможност за истинска конкуренция, водеща до много високо качество на услугите и респективно- цените са много по-ниски, за разлика от сега, тъй като в следствие на огромния брой собственици, картелни уговорки са невъзможни…

    Ето защо предлагам сумата 150 хил лв, предвидена в бюджета за „пътека на здравето“ да се редуцира по сл. начин: 148 хил. лв. от нея да се пренасочат за „ ПУП на курорта Плански Боровец и планината на здравето“, които предлагам, а 2000 лв. да останат за изрязването на падналите дървета и клони върху т.н. „пътека на здравето“. Със 150 хил. лв. тя може да се направи дълга 7,5 км и застлана с най-качествени теракотни плочи с ширина 1 м, а на нея я се яотат я не-20-30 души и то, до като за 2-3 седмици някои изкъртят и откраднат плочките…От курорта ще дойдат милиарди, а от „пътеката“ 80% от парите ще бъдат откраднати, както от всички строежи.

    2/Общината да даде на търг добива на инертни материали от подходящи общински земи, а в същото време да изиска от МОСВ да глоби и изгони от Искъра БКС на Вуто и Рътките, които от десетилетия грабят инертни материали от реката, въпреки императивната забрана на чл.1, ал.3 от З-на за подземните богатства. Нека това бъде и още един мотив за „вота на недоверие“ към правителството.

    3/ С 300 лв. да се закупи разсад за лозя и маслодайни рози, които да се засадят на различни места в Общината и за 1г. да се проследи тяхното развитие.

    4/ Да се изпратят писма до министър-председателя и обл. управител с искане Опитната станция по картофите в Самоков да стане комплексна-да внедрява подходящи за общината растения-в т.ч. лозя и маслодайни рози, каквито са изобилствали в нея по турско време и които, за разлика от картофите-имат голяма трайност. На старо-само вино и ракия, казваха дедите ни!

Comments are closed.