СамокоВест

Имат ли управниците ни Милост за слабите или страдат от „сърдечна недостатъчност“

 Breaking News

Имат ли управниците ни Милост за слабите или страдат от „сърдечна недостатъчност“

Имат ли управниците ни Милост за слабите или страдат от „сърдечна недостатъчност“
март 12
11:01 2018

От сдружение „Милост за слабите“ многократно поставят пред общинския съвет и пред кмета Владимир Георгиев искане за решаване на най-наболелите проблеми на социално слабите граждани на Самоковска община. За решаването им е нужно едно единствено условие – управниците ни да не страдат от „сърдечна недостатъчност“, както се изразява председателят на Сдружението Кирил Бонев.

От жизнено значение за тези хора е да имат достъп до лекарска грижа и болнично лечение, когато се налага.

НО!

Голяма част от тях са без здравни осигуровки, по разбираеми причини. В бюджета на общината се предвиждат средства за социално подпомагане на гражданите при лечение или при възникнали битови проблеми. Практиката обаче е, че парите се отпускат за покриване на част от вече направените разходи за лечение. За да вземе решение в този смисъл, в Общинския съвет следва да се подаде молба и да се представят всички документи – епикриза, фактури и др. подобни. Така социално най-слабите ни съграждани отпадат от възможността да получат еднократна финансова помощ за лечение, тъй като липсата на социални осигуровки ги оставя извън правоимащите на лекарска помощ и болнична грижа. И кръгът на обреченост се затваря. А това, което е необходимо в случая е избраниците ни в Общинския съвет и в Общинската администрация да променят методиката си на отпускане на финансова помощ за лечение. В тези случаи тя да бъде насочена за покриване на изискуемите здравни осигуровки на болните. За да бъде мярката приложима и работеща е задължително да се съкрати многократно срокът от подаване на молбата до получаване на помощта. До момента минават най-малко 2-3 месеца. Предостатъчно време човекът да умре. За тези случаи общинските съветници биха могли да делегират право на кмета на общината да предоставя нужната финансова помощ, в определена от тях рамка.

В тази насока е и искането на сдружение „Милост за слабите“ в Общинската болница да бъде назначен доверен лекар.

Сдружението е поставило този и следващите проблеми на социално слабите граждани на Самоковска община пред Президента на Републиката, с молба за съдействие. От президентската администрация са потърсили мнението на управителя на МБАЛ-Самоков д-р Красимира Ковачка. В отговор тя е написала – „ролята на доверен лекар изпълняват личните лекари.“

ДА, ама НЕ!

Тези хора НЯМАТ лични лекари, тъй като нямата здравни осигуровки и д-р Ковачка би трябвало да го знае добре. В предложението на Сдружението се търси възможност чрез съвместни действия на общинската управа и на болницата да се осигури лекарска грижа и болнично лечение на тези наши съграждани, които поради невъзможност не са здравно осигурени.

В същия тон е и отговорът на кмета Владимир Георгиев към администрацията на Президента относно друго от исканията на „Милост за слабите“. От Сдружението предлагат в община Самоков да бъде избран и назначен Обществен защитник. Кметът е написал, че смята предложението за нецелесъобразно, „тъй като във връзка с провежданите политики от общинското ръководство и общинската администрация за открито и прозрачно управление, пълно съдействие за извършените за гражданите услуги и възможност за пряко предаване на сигнали за нередности, реално функциите на тази длъжност се обезсмислят. Смятам, че институцията Община Самоков е предоставила неограничени възможности за подаване на сигнали от граждани по всякакви въпроси, като стриктно се следи всеки сигнал да бъде проверен и ако се установи проблем, той да бъде максимално бързо отстранен. Дали сме възможност чрез интернет или чрез внасяне на деловодство да се завеждат жалби и сигнали, като може да се провери, че се реагира по тях максимално бързо.“

САМО, ЧЕ!

Както е известно, по заповед на кмета, социално най-слабите ни съграждани са лишени от административни услуги, тъй като почти всички имат непогасени задължения към общината. И тук е въпросът – кой да защити тези хора от действията и бездействията на самата Общинска администрация. Отговаря ли на истината твърдението на кмета Георгиев в писмото му до Президента – „В крайна сметка самите ние като ръководство и администрация се явяваме застъпници за правата на хората и защитници на обществения интерес.“

И като как се явяват застъпници и защитници на правата на гражданите сами пред себе си?

Друго, нетърпящо отлагане, искане на неправителствената организация е в Община Самоков да бъде създаден център за временно настаняване на бездомни хора. По него кметът не е взел отношение. Може би е счел, че не е необходимо. Трябва ли да си припомняме известни истини, че за цивилизоваността на едно общество се съди по отношението му към слабите и беззащитните. И има ли човек – застрахован от опасността да изпадне в такава ситуация? Най-малкото, което може да направи кметът Георгиев е да се преценят възможностите на наличните сгради общинска собственост, в това число бивши училища, здравни служби и административни сгради в съседните села. Да се направи разчет на необходимите средства за обзавеждането и обслужването на центъра и да се внесе предложение пред Общинския съвет за решение. По всяка вероятност бюджетът на общината дава възможност за изпълнението на този хуманен акт. Въпросът не търпи отлагане, за да може през летния сезон, чрез Общинското строително предприятие, да се ремонтира и оборудва подобен център с един оптимален брой места, предвид потребностите на общината.

Общо взето исканията нито са големи, нито са невъзможни.

Големият въпрос е – имат ли управниците ни милост за слабите или страдат от „сърдечна недостатъчност“? 

Related Articles

1 Comment

  1. Благовест Коларов
    Благовест Коларов март 20, 10:59

    Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от „сърдечна недостатъчност“ или по иначе казано недостатъчна сърдечност. В статията добре е обяснено, как с лека ръка се „решават“наболели проблеми, като липсата на здравно осигуряване за някои социално слаби граждани,как всички сме свободни да изявим своите сигнали и искания пред общ.администрация „тъй като във връзка с провежданите политики от общинското ръководство и общинската администрация за открито и прозрачно управление, има пълно съдействие за извършените за гражданите услуги и възможност за пряко предаване на сигнали за нередности,“и още“ реално функциите на тази длъжност се обезсмислят.“ Става дума за отдавна исканата от НПО „Милост за слабите“ функция на местен омбутсман.“Смятам, че институцията Община Самоков е предоставила неограничени възможности за подаване на сигнали от граждани по всякакви въпроси, като стриктно се следи всеки сигнал да бъде проверен и ако се установи проблем, той да бъде максимално бързо отстранен.“ Да, има отговор на всички въпроси, но не и решение. Вижда се в какъв омагьосан кръг се въртят някои наши съграждани. „Отговаря ли на истината твърдението на кмета Георгиев в писмото му до Президента – „В крайна сметка самите ние като ръководство и администрация се явяваме застъпници за правата на хората и защитници на обществения интерес.“ – това питат авторите на писмото. Не г-н кмете, не д-р Ковачка, вижда се колко повърхностно е обяснението ви на проблемите,което не взема в предвид някои варианти от истинският живот, и не води до решаване на нещата. Дайте нещо действително да се направи в тази насока, а не само празни приказки колко сме отзивчиви към исканията на хората и всичко което правим е в рамките на закона и възможностите ни. Сигурно има средства и начин исканията на НПО „Милост за слабите“ да бъдат удовлетворени. Тогава с право ежегодната номинация за „кмет на годината“ може да бъде нашата.

    Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...