СамокоВест

Извечното и непреходното в юбилейната изложба на Христофор Пейчев-Фори

Споделете ни в

Градската художествена галерия отвори врати за завладяващата юбилейна изложба на Христофор Пейчев-Фори. Тази година талантливият художник навърши 85 години. А творбите му все така насочват към извечното и непреходното.

Христофор Пейчев е роден на 24 март 1933 г. в Разград. През 1958 г. завършва Художествената академия и започва работа в Самоков като художник-проектант. Член е на Съюза на българските художници от 1979 г. Организирал е шест самостоятелни изложби в Самоков. Участвал е в десетки окръжни, национални и международни изложби, включително в Русия, Чехия, Германия, Полша и други страни. Негови творби притежават галерии и частни сбирки в Австрия, Англия, Холандия, САЩ, Канада, Мексико, Израел, Сирия, Тайланд и др., както и галериите в Самоков, Разград, Благоевград, Смолян, Добрич и др. Работи предимно живопис, графика /суха игла/ и приложна графика. Христофор Пейчев е автор на герба на Самоков и на редица регистрирани търговски марки и проекти за цветово оформление на сгради. Удостоен е с орден „Кирил и Методий” – трета степен. Почетен гражданин на Самоков.

Изложбата откри председателят на СБХ Любен Генов. Какво по-голямо признание от това да си главно действащо лице в изложба, отбелязваща 85-годишнината от рождението на автора, се обърна към присъстващите Любен Генов и продължи – Христофор Пейчев си остава един искрен творец. Творбите му носят мекота и чувствителност, имат силно графично въздействие. Това са картини, които времето и компютърните технологии не могат да променят. Председателят на СБХ изтъкна, че макар и роден в Лудогорието, Христофор Пейчев се е изградил като художник в Самоков.

За Фори учителят му проф. Александър Поплилов казва: „Графиката му е отлична – опростена, стегната и ясна. Рисува главно пейзажи. Предпочитаните му техники са суха игла и линорез. Живописта му се отличава със същите качества. Пейзажи от околностите на Самоков, направени уверено, със завидна акварелна техника, много добре интонирани. Колоритът му е звучен, сюжетите отлично подбрани и професионално овладени. Гордея се с моя ученик – Христофор Пейчев!”

При Христофор Пейчев всичко е непринудено, естествено. Посланията му са разбираеми, а изобразителният език е експресивен, интелигентен и достъпен до най-широка публика, са част от оценките за творчеството на самоковския художник. Защото няма спор. Фори е точно такъв – ярка фигура в гилдията на самоковските художници. С картините си и преди всичко с пейзажите, Фори съумя да съхрани красотите на рилската природа в непреходната реалност на своя художествен свят. С творческото си съзидание Христофор Пейчев чертае траен знак в културния живот на Самоков.