СамокоВест

Иван Сотиров с открито писмо срещу кампанията за реабилитация на комунизма

Споделете ни в

Иван Сотиров – председател на  Сдружение “Достойнство, отговорност, морал“ (ДОМ), излезе с открито писмо до институциите срещу кампанията за реабилитация на комунизма. Писмото е адресирано до Президента, до Председателя на Народното събрание, до Министър-председателя, до председателите  на парламентарни групи. Публикуваме пълния текст на писмото.

В последните години сме свидетели на масирана кампания за реабилитация на престъпния комунистически режим и на тенденция към  рекомунизация на страната ни. Това представлява директна заплаха за конституционно установения демократичен ред в Република България. Тази кампания е в пълен резонанс с хибридната война за ревизия на цивилизационния избор на нашият народ.  Замисълът България да бъде откъсната от ЕС и НАТО, от  семейството на развитите демокрации, от общността, която гарантира нашата сигурност, свобода и просперитет е национално предателство. Всеки, който работи за запазване на зависимостта на страната ни от Кремъл и за връщането ѝ в Евразийската зона на режими,  управляващи с насилие и корупция, извършва тежко  престъпление срещу нашия народ. Очевидно е, че зад всички тези действия стои днешната олигархия, в която се е трансформирал корумпираният политически елит на комунистическия режим и репресивният му апарат.

Уважаеми госпожи и господа,

Призоваваме ви, съобразно конституционните си правомощия и задължения, да предприемете следните действия в защита на демокрацията и българския национален интерес:

  1. Да бъде създаден Институт за национална памет за комунистическите престъпления и за да бъде поддържано знанието за истината за тях да се осигури седмично документално-публицистично предаване в обществените медии – БНТ и БНР; Такива институти съществуват в Германия, Полша, Румъния, Словакия и Чехия.
  2. Да бъде изменена ал. 1 на чл. 108 от Наказателния кодекс,  като след думата „фашистка“  се добави „националсоциалистическа,  комунистическа“ и така текстът на ал.1  да стане:  „Който проповядва фашистка, националсоциалистическа, комунистическа или друга антидемократична идеология, или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.“

Това ще бъде в съответствие с:

– обнародвания  на 5 май 2000г. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен;

– приетата от Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа Резолюция 1481/2006г. ;

– документ 11112/2006г. на Комитета на Министрите на Съвета на Европа за осъждане престъпленията на тоталитарните комунистически режими;

-Резолюцията на Европейския парламент ”Европейската съвест и тоталитаризма” от 2 април 2009г.;

-Решение на Народното Събрание, от 18 септември 2008г., за подкрепа на Пражката Декларация “Европейската съвест и комунизма“/ Сред препоръките на Пражката декларация е и предложението 23 август да бъде обявен  за ден за почит към жертвите на нацистките и комунистическите режими/;

-Решение на Народното събрание от  19 ноември 2009г. с което  23 август е определен за ден за памет на престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими  и за почитане на жертвите им.

  1. Да бъдат предприети ефективни действия за защита на българските потребители от господстващото положение на пазара на  руската компания „Лукойл“ и за възстановяване на българската държавност на територията на рафинерията и пристанището ѝ Росенец, а не да бъдат третирани като привилегирован руски анкалав.
  2. Българските служби да идентифицират и екстрадират от наша територия всички лица, които провеждат враждебна дейност срещу страната ни и срещу нашите съюзници и съседи.

Уважаеми госпожи и господа,

Всеки един от вас има морален, конституционен и политически дълг да бъде лидер в борбата срещу опитите за реабилитиране или налагане на недемократични методи на управление  и срещу хибридната война срещу България. Вашата пасивност е равносилна на престъпно съучастие.  Не е случайно, че в Резолюцията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от 3 юли 2009 г. „Ново обединение на разделена Европа“ се казва:

„14. Изисква от правителствата и парламентите на държавите-участнички да гарантират, че всякаква структура на управление или модел на поведение, които възпрепятстват пълната демократизация, или продължават съществуването на тоталитарното управление, или го представят в привлекателен вид, или се стремят към връщането му, или продължават влиянието му в бъдеще, ще бъдат напълно разградени;“

София,                                       Председател на Управителния съвет:

19 ноември 2018г.                            Иван Сотиров