СамокоВест

За честта на фамилията – отворено писмо

Споделете ни в

До г-жа Теменужка Янкова, създател и дългогодишен ръководител на Мажоретния състав в града ни, от няколко дни и секретар на Читалище-паметник „Отец Паисий”

Уважаема, госпожо, позволявам си да Ви пиша в отворено писмо чрез самоковските медии, по повод назначението Ви като секретар на Читалище-паметник  „Отец Паисий”. Малкият град, както сама знаете, е проводник на новините още преди те да са се случили. Така разбрах за Вашето назначение на този така желан пост от самоковската номенклатура месец преди да го възседнете официално. Вие, като представител на може би най-известната номенклатурна фамилия в община Самоков, сте избрана сякаш от съдбата да поемете отговорността за бъдещото развитие на единствената културна институция, която до този момент не бе попадала в ръцете на прочутата Ви фамилия. Честито, уважаема госпожо! Очевидно е, че местното партийно ръководство е дълбоко засрамено от нищожния пост, който Ви бе отреден като мажоретен мениджър към спортната зала, та се налага да поправят грешката и Ви издигат в ранг, достоен за Вашата фамилия. В съответствие с партийните правила, никой не Ви пита дали искате, а още по-малко, дали можете да се справите с подобна работа. Впрочем, аз съм убеден, че на фона на досегашните изпълнители на тази длъжност, Вие ще можете не по-зле от тях. За по-добре, гаранции няма, защото не сме видели нищо създадено от Вас, освен мажоретния състав. Което, от  своя страна,  ни навежда на мисълта, че всеки, който е основал кръжок по рисуване, футболен отбор или пункт за събиране на старо желязо, може да бъде и секретар (макар точната дума да е мениджър) и на културна институция.

Не това обаче е най-същественото в случая. Пиша Ви, защото имате деца, а и внуци. Защото тези деца имат необходимостта да се гордеят със своите родители, т.е с Вас. Но не с това, което партията Ви дава или налага, а с това, което Вие сама създавате. На Ваше място бих отказал тази привилегия. Или най-малкото бих поискал да се състезавам за това място. Бих поискал да има и други кандидати, бих предложил своя концепция за развитието на тази институция в контекста на времето и потребностите на хората, най-вече младите. И тогава ще получите не само уважението на децата си, но и уважението на съгражданите си, защото ще бъдете Вие, независимо кое е фамилното Ви име.

Преди време в общината се създаде нова дирекция, която бе оглавена от друга наследница на известна самоковска партийна фамилия. Отново без конкурс, безусловно, че точно тя е най-подходяща за тази дейност. Възможно е да е най-добрата. Не ми е известно. Но, питам, ако не бяхте от фамилиите Янкови, Ярловски и всички останали, които продължават да бъдат привилегировани единствено поради фамилната си обремененост, щяхте ли да получавате така леко и безпрепятствено служби и заплати. Знаете ли колко безработни хора, с не до там популярни фамилии има в общината. А колко от тях притежават безспорните качества да бъдат на Ваше място…?

Спрете тази позорна практика да лежите на плещите на „заслужилите” си родители. Бъдете себе си и дайте възможност на своите съграждани, на приятелите си, на семействата си да ви оценяват за това, което сте. Пък било то и да не сте в йерархична висота. Все някой трябва да започне. Едно такова действие, повярвайте, ще Ви донесе себеуважението, което няма да постигнете, с каквато и да е високоплатена служба. От сърце Ви желая това достижение.

ПП Виждали сме всякакъв геноцид по света. Фамилният, види се, е запазена марка за самоковските управляващи. Но какво е името без физиономия?

                                                                                                           vladi 79