СамокоВест

За ремонта на яз. “Бели Искър“ са нужни между 30 и 60 млн.лв., а близо 150 язовира са в лошо състояние

 Breaking News

За ремонта на яз. “Бели Искър“ са нужни между 30 и 60 млн.лв., а близо 150 язовира са в лошо състояние

За ремонта на яз. “Бели Искър“ са нужни между 30 и 60 млн.лв., а близо 150 язовира са в лошо състояние
март 20
11:21 2018

150 язовира в страната са в по-тежко състояние. Това обяви икономическият министър Емил Караиванов. С прехвърлянето на собствеността на язовирите, които не могат да се стопанисват от общините и създаването на търговско дружество за поддръжката им, незабавно ще започне работа за отстраняване на нередностите по тези съоръжения, посочи министърът.

Министър Караиванов каза, че разчети за средствата, необходими за поддръжката им, ще станат известни, след като стане ясно колко язовира ще бъдат прехвърлени към държавата и посочи, че само за язовир „Бели Искър“ са нужни между 30 и 60 млн. лева. Очаква се на предстоящото редовно заседание на Министерския съвет да бъдат обсъдени предложенията за законови промени, свързани с превенцията и поддръжката на язовирите при критични ситуации. Сред предложенията за промени в Закона за водите са тези, свързани с категоризацията на язовирите, със задължението за собствениците и операторите на съоръженията да подготвят аварийни планове. Създава се държавно предприятие, в което ще се прехвърли собствеността на всички общински язовири, които не могат да се управляват от тях поради липса на пари. Друга обсъдена възможност е да има търговско дружество, което докато се прехвърля собствеността ще се занимава с това да поддържа язовирните стени и чашките на язовирите, т.нар. санитарно-охранителни зони. Все още обаче не е ясно това търговско дружество дали ще бъде към Министерството на икономиката или към структурата, която се занимава с бедствията и авариите, уточни Караниколов.

Засега, във връзка с идеята да има отчисления от операторите в специален фонд за поддръжка на язовирите, министърът информира, че се обмисля вариант определен процент от наемите да са приход за този фонд. Като начало обаче ще се разчита на средства от държавния бюджет.

„Обсъждаме също възможност дали да няма такова дружество, което да поддържа и речните корита, т.е. проводимостта. Защото дори да почистим един язовир, да отстраним всичко, ако от реките тръгнат дървета, растителност това ще запуши сифоните и ще се получи същия ефект на приливна вълна“, каза още икономическият министър. 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...

ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ СЕ РАЗКАПА НАПЪЛНО!!!...