СамокоВест

Запълнена собственоръчно от гражданин на Самоков дупка на пътя, изправи кмета Владимир Георгиев пред камерите на btv

Споделете ни в

 „Плати си данъците, плати си всички пътни такси и си направи сам, ако не искаш да си потрошиш колата и да си счупиш краката“

Основният проблем е липсата на пари в общините за ремонти на пътищата, всяка година поставяме този въпрос пред държавните органи. Това обяви кметът на Самоков Владимир Георгиев, който е и член на Управителния съвет на Сдружението на общините. Разговорът се проведе в рубриката  „Чети етикета“ в предаването „Тази сутрин“ по btv.

Повод за участието в предаването на кмета Владимир Георгиев бе сигнал на зрител, показващ как със собствени средства и сили е отремонтирал опасни дупки на пътя в управляваната от кмета Георгиев община Самоков. „Плати си данъците, плати си всички пътни такси и си направи сам, ако не искаш да си потрошиш колата и да си счупиш краката“, пише в сигнала си самоковецът. Това се налага, тъй като очевидно властта не се е справила, коментира водещата Биляна Гавазова. В случая се касае за една дупка, която излезе точно преди една седмица, но гражданинът е реагирал по-бързо отколкото общината, категоричен бе Георгиев.

Интересно наистина ли кметът води на отчет всички дупки по пътищата на територията на община Самоков, според датата, на която са „излезли“?.

На въпроса запълнена ли е вече дупката, кметът Георгиев отговори, че тя е запълнена от гражданина, но той ще види по начина, по който е направена въпросната дупка колко време ще издържи. При нас е много по-особен случая, тъй като предвид зимния сезон и снегът, който вали трябва да избере подходящо време. Но ще наблюдаваме технологията, по която е направена и ще видим какъв ще е резултата, продължи кметът. Извън шегата, Биляна Гавазова бе категорична, че отговорност на институциите и на общините е да запълват дупките по пътищата. Наша отговорност е да поддържаме пътищата в рамките на града и селата, но-най тежко е положението извън населените места, коментира Георгиев.

Информация за опасни пътища идва от цялата страна и най-често е за пътищата към селата, уточни кметът Георгиев. Той посочи като основна причина за лошото състояние на пътищата липсата на пари. Средствата, които държавата отпуска на общините за ремонт на пътищата са крайно недостатъчни, категоричен бе кметът.  Като член на управителния съвет на Сдружението на общините, Георгиев посочи, че по техни данни около 12 000 км. пътища са в критично състояние. Той уточни, че от Сдружението непрекъснато се водят разговори с регионалния министър, че средствата за ремонт на пътищата са крайно недостатъчни. Става въпрос за пътища, които не са асфалтирани през последните 30 години, не са реновирани или по някакъв начин да бъдат укрепени и се получава така, че те лека-полека се компрометират, уточни кметът Георгиев. Той подчерта, че възможностите на общините да увеличат парите за ремонт на пътищата са крайно ограничени, тъй като средствата се набират от данъци, от данъци върху превозните средства, които не могат да бъдат увеличавани до безкрайност. А в същото време цената на ремонтите непрекъснато расте.

Видео