СамокоВест

Започна голямата манипулация наречена корекция на Боклуджа

Споделете ни в

Общинското ръководство продължава да замазва престъпленията на Емил Кривошиев в местността „Рашид бегов чифлик”. Злодеянието е толкова чудовищно, че стана обект на журналистическо разследване на най-гледаната национална телевизия btv.

В продължение на близо десетилетие управляваната от Кривошиев фирма БКС добиваше незаконно инертни материали в района. Иззетите стотици хиляди кубически метри чакъл и пясък умник Гюро с умници другари запълваше с всевъзможни боклуци. Както се вика – отвсякъде келепир. Хем не се хаби да третира отпадъка, както се следва по закон, хем прикрива пораженията от грабежа. На всичко отгоре общината му плаща и то двойно. Излишно е да уточняваме, че общината винаги плаща с наши пари. Емил Кривошиев, по-известен като Кремвишо, е несменяем концесионер по сметосъбиране и сметоизвосване, за което време получи милиони от общинската хазна. Отделно управниците ни му снасяха и по няколкостотин хиляди годишно за почистване на нерегламентираните сметища, най-голямото от които се оказа личното пъклено дело на Кремвишо. А, че престъплението на Кремвишо в „Рашид бегов чифлик” си е парекселанс пъклено дело няма никакво съмнение. Тоновете боклуци, някои от които особено опасни, водят до истинска екологична катастрофа. При разлагането и разпада им, който може да продължи десетилетия, всевъзможни химически елементи и съединения са просмукват в почвата и водите на двете реки, преминаващи през местността – Искър и Боклуджа. Отровена е не само земята на половината самоковско поле, но и на още стотици километри по течението на Искър. А за водите, които са част от водоснабдяването на София, последиците са гибелни. Опасните съединения унищожават всички живи организми в един от най-големите водоеми – яз. „Искър” и продължават пътя си през цяла България та чак до Дунава.

Управниците ни обаче, вместо да повдигнат обвинение на Емил Кривошиев за извършеното престъпление го потулват по всевъзможни начини. Не ги стряскат нито РИОСВ, нито btv-репортерите, нито местните информационни средства. Кметът Владимир Георгиев така и не изпълни предписанията на инспекцията по опазване на околната среда и водите. Вместо това внесе докладна в Общинския съвет „Рашид бегов чифлик” да стане депо за строителни отпадъци. Съветниците, за да докажат за кой ли пореден път, че няма вечни врагове има вечни интереси, до един подкрепиха предложението. Така че хоросанът, тухлите, керемидите, пластмасите, старите коминни тела и каквото друго му хрумне на човек като строителен боклук вече си е там напълно законно. За да улесни Кремвишо в затрупването на отпадъците кметът Георгиев пък му осигури обществена поръчка за „Корекция на коритото на река Боклуджа”. С този акт „пазителят” на общинските интереси не само даде възможност на Емил Кривошиев да прикрие престъпния добив на инертни материали, но го възнагради и с близо 1 000 000 лв. бюджетни средства.

Днес се сложи началото на огромната манипулацията по корегиране коритото на реката. Първа копка направиха самият кмет Владимир Георгиев, Цветанка Пашова от страна на БКС и Юли Тодоров за Консорциум „Геотехмин“. Напълно в стила на посткомунистическата мода, която обсеби най-новите ни властници, бе отслужен и тържествен водосвет. Председателят на общинския съвет Ирена Коцева пък люсна менче светена вода, та да му върви по вода и на Кремвишо за всички минали и бъдещи закононарушения. В контраста с жабурнясалите, мръсни и зловонни води, които бяха излъчени в репортажа на btv, наречен „Чиста вода” имаше нещо разтърсващо символично. За Емил Кривошиев общинарите отредиха светената вода, а за софиянци – отровната. Не беше пропуснат нито един от салтанатите по Пи Ар, както вече се казва, нищо че си го знаем още от татово време. Кметът Георгиев разби бутилка шампанско в кофата на багера, та освен по вода на строителите на велика Боклуджа да им върви и на вино. Е вярно, че не успя от първия път, но все пак жестът може да се приеме като малка компенсация за софиянци наред с жабетата и отровите да глътнат и капка квалитетно питие. На столичани „Наздраве”, а на нас – самоковци да ни е честито новото корито!