СамокоВест

Журналистът Веселин Желев: България подритва членството си в Европейския съюз

 Breaking News

Журналистът Веселин Желев: България подритва членството си в Европейския съюз

Журналистът Веселин Желев: България подритва членството си в Европейския съюз
декември 04
13:41 2013

evropeiska komisiqБългария подритва членството си в Европейския съюз. Това е заявил пред блога jelev.info високопоставен източник от Европейската комисия пожелал анонимност. Страната нарастващо губи доверие и създава впечатлението, че тества търпението на Брюксел, е добавил той.

“Чашата почти беше преляла, когато парламентът в София гласува за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци”, каза източникът.”Комисията трябваше да се намеси, но това се размина, защото в София бързо отмениха решението”. Като цяло обаче политическата обстановка в страната е отровена”, е казал той. По думите му доверието и в двете големи партии е сериозно пострадало. В БСП това е заради зависимостта на правителството от “Атака”, а в ГЕРБ – заради единодушното им гласуване в подкрепа на мораториума.

Според източника като единствена автентично проевропейска сила за момента се очертава Реформаторският блок, но той е “слабоват” електорално. Тревожното у основните партии не е някаква ясна антиевропейска тенденция, а склонността им “да се заиграват с “Атака””, да експлоатират популистки и шовинистични нагласи. “Главният риск за България за момента е надигането на крайните националистически формации,” каза източникът. “Ако убият някой бежанец, България ще има проблем, защото веднага ще пристигнат “Амнести интернашънъл” и Европейската комисия и ще питат: Вие що за държава сте?”. Друг риск е прекаленото харчене без никакви ясни изгледи за връщане към стабилен растеж. В най-добрия случай България се очертава да стане една от “черните овце” на ЕС – като Унгария, която си издейства серия процедури за нарушение и санкции от Брюксел със законодателство в нарушение на общностното”, е казал източникът.

Ако обаче при следващите избори националистическите формации вземат достатъчно гласове, за да влияят на правителството, не е изключено България да стане втората в историята на ЕС страна след Австрия да бъде предложена за най-тежката санкция – отнемане на правото на глас, е заявил източникът.

Напомняме, че журналистът Веселин Жеелв, който поиска оставката на всички главни редактори, бе съкратен от вестник  „Tруд“. От 2 декември едно от най-острите пера на редакцията и дългогодишен кореспондент на медията в Брюксел не работи вече за вестника. Според главния редактор Иван Михалев ставало въпрос за вътрешно решение на мениджмънта с цел оптимизация на разходите.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Това за шефа на РПУ-та - е чиста шега.Искахме да видим дали носи на майтап.Истината...

Начело със Бато, в сърцата със Тато потъваме дружно в червеното...

Ако протестът е за това-да се открият работни места, за това, че по-голямата част от...