СамокоВест

Ела и виж! Кой гласува заменките на бат‘ Сали?

 Breaking News

Ела и виж! Кой гласува заменките на бат‘ Сали?

Ела и виж! Кой гласува заменките на бат‘ Сали?
януари 24
15:15 2014

В публикацията си „Келепирите на бат‘ Сали или как се язди власт” подробно показахме как депутатът от ДПС и бивш общински съветник Александър Методиев – Сали се облажи с атрактивен общински имот в центъра на Самоков срещу ливада 7-ма категория в землището на село Марица. Заменката е по решение № 2170 от 26.07.2007 г. на Общинския съвет. Съгласно решението, общинарите дават съгласие за замяна на поземлен имот частна общинска собственост, целият в размер на 2 296 квадратни метра при цена от 96 432 лева с поземлен имот ливада 7-ва категория, с площ от 3290 кв. м. в местността „Гастилаг” на село Марица при цена 92 120 лева.”

Във връзка с публикацията ни, в писмо до редакцията група възмутени граждани настояват да огласим имената на общинските съветници, взели скандалното решение. Публикуваме пълния списък на членовете на Общински съвет-Самоков за мандат 2003-2007 година.

1.Силвия Стойчева – БСП                 

2.Радослав Стойчев – БСП                           

3.Васил Сайменов – БСП                              

4.Красимира Костадинова – БСП

5.Рени Малчева – БСП

6.Снежана Троева – БСП

7.Георги Големинов – БСП

8.Любомир Василев – БСП

9.Александър Тодоров – БСП

10.Александър Методиев – Евророма

11.Трайко Малинов  – Евророма

12.Николай Василев – Евророма

13. Драгомир Дряновски – СДС

14.Росен Йорданов – СДС

15.Александра Балабанова – СДС 

16.Георги Димитров – СДС

17.Надя Атанасова – ВМРО-ПБЖ

18.Стоимен Перфанов – ВМРО-ПБЖ

19. Ивайло Добруджански – ВМРО-ПБЖ     

20.Владимир Владимиров – НДСВ

21.Стойчо Гълъбов – Българска социалдемокрация

22.Екатерина Вададжийска–Съюз на свободните демократи

23.Васил Благоев – Социалдемократическа партия

24.Николай Димитров – БЗНС

25.Александър Боев – независим          

26.Боян Илиев – Свободна България

27.Огнян Александров – НС – БЗНС

28.Румяна Акмаджова – БКП и КПГ

От присъстващите на заседанието 24 наши избраници 23-ма са гласували „за”, а един е проявил „висока гражданска отговорност и морал”, като е гласувал „въздържал се”. Интересно как ли се постига такова похвално единомислие между представители на различни политически партии и коалиции? Логиката и историята са доказали във всички подобни случаи да търсим убедителната намеса на Финикийските знаци. От хилядолетия насам пред силата на парите падат всякакви идейни, партийни, морални, верски, фамилни, семейни и всякакви други алабализми. Човечеството неотклонно продължава да се кланя на Златния телец. А ако проследим последователността, с която общинарите предават общинските интереси, нямаме никакво основание да смятаме, че родните ни довереници правят изключение от общото правило. И конкретното им решение № 2170 от 26.07.2007 г. само го доказва.

Но най-голямата злина е, че голяма част от предателите на общинските интереси  продължават да държат в ръцете си съдбините на самоковските граждани. Част от тях са съветници и в настоящия Общински съвет. Председателят му и кандидат за евродепутат от БСП-Самоков Силвия Стойчева оглавява списъка на позора. Радослав Стойчев и Васил Сайменов владеят върховете в общинската администрация, като заместник кметове. Адвокат Екатерина Вададжийска и Георги Димитров – икономист, в момента представляват Община Самоков в съвета на директорите на още по-скандалното дружество „Рила-Самоков 2004” АД. А самоковският “Бисеровец” Александър Методиев – Сали вече е част от върховния законодателен орган на държавата  – Народно събрание на Република България. И апогея на цинизма! Депутатът от ДПС Бат` Сали, който до тук показва изключителен талант да измъква келепир от всичките си „обществени дела”, стана член на Комисията по вероизповеданията и парламентарната етика.

Авторите на писмото

ПИШАТ:

„Обръщаме внимание, че от изключителна важност за скандалната заменка е и ролята на лицензирания оценител. „Вещата” оценка на имотите е на Катя Масларска, лицензиран оценител към Община Самоков, лиценз №4542. Според оценителя поземленият имот, частна общинска собственост, целият в размер на 2 296 квадратни метра, находящ се в центъра на град Самоков чини 96 432 лева, а ливадата 7-ма категория, с площ от 3290 кв. м. в местността „Гастилаг” на село Марица струва 92 120 лева. Защо лицензираният оценител на община Самоков, който би трябвало да защитава общинските интереси, е преценил, че пазарната цена на атрактивния общински имот в центъра на Самоков е 42 лв/метър квадратен – нямаме отговор. За сравнение, най-скромните цени за регулирани парцели в Самоков в момента започват от 50 евро/кв., показва справка в сайтовете за недвижими имоти. Само две години преди заменката Александър Методиев е купил ливадата в землището на село Марица на цена от 0,19 лева на квадратен метър или общо за 625 лева. По какви критерии лицензиран оценител Масларска е сметнала, че само за 2 години ливада 7-ма категория в землището на село Марица е поскъпнала почти 150 пъти (от 0,19 лева/кв.м до 28 лева на метър квадратен) също остава загадка. Селото е отдалечено на километри от курортните центрове, така че цените на имотите не са обвързани по никакъв начин с интереса към „Супер Боровец”, както твърдят Салито и другите участници в играта. В резултат на стократно завишената цена на ливадата без никаква обективна причина и неоснователно занижената оценка на общинския имот, Бат` Сали се сдоби с апетитен парцел в центъра на Самоков с площ 2 296 квадратни метра срещу 10 лева за квадрат. Дай Боже всекиму!

ПРИЗОВАВАТ:

„Уважаеми съграждани, това е позорният списък, който разкрива само малка част от престъпленията на хора на които сме гласували доверието си в близкото минало, и някои от които за съжаление и днес продължават да са на отговорни длъжности  в Община Самоков! Поради липса на каквито и да било морални скрупули, те не се свенят да вършат своята ”компетентна” дейност и в момента, нанасяйки може би нови вреди на Общината. Защо се допускат такива компрометирани личности въобще в политическият живот на града?”

ПРЕДЛАГАТ: „На всичките тези специалисти и отговорни хора да им се подарят тези 3290 кв.м. ливади в Марица и да заминат там да отглеждат кози!”

Гледай също и Разследване – Как се заменя селска ливада за голям градски парцел с право на строеж

Related Articles

5 коментара

 1. Lili Georgieva
  Lili Georgieva януари 25, 09:02

  Както вече отбелязах, в публикацията коректно е посочено, че това е състава на Общински съвет – Самоков за мандат 2003-2007 година и, че на заседанието са присъствали 24 общински съветника.

  Reply to this comment
 2. Благовест Коларов
  Благовест Коларов януари 25, 18:53

  Аз също имам информация, че г-н Росен Йорданов е напуснал в знак на протест, за което заслужава адмирации ! Той наистина няма участие в тази позорна далавера !

  Reply to this comment
 3. друг редовен данъкоплатец
  друг редовен данъкоплатец януари 25, 20:29

  Наистина, защо част от съветниците гласували заменката, все още са на отговорни длъжности в Община Самоков?

  Reply to this comment
 4. редовен данъкоплатец
  редовен данъкоплатец януари 27, 08:20

  Права е Лили Георгиева, че дезертьорството си е пак предателство! Аз съм гласувал за СДС,и съм се надявал на по различно мислене, на отговорни хора, които да бранят моите интереси, но някои са предпочели по лесният вариант да си заминат. Това, че г-н Р.Йорданов не смята за нужно да ни обяснява какви усилия е положил за да предотврати такива сделки също не е добре, та нали аз съм гласувал за него! Въобще от цялата тази история „лъха“ на предателство, аз поне се чувствувам така! Не се споменава и съставилият документа г-жа Бранимира Бодурова! Незнайно чии е подписа вместо този на кмета! Кой е този заместник? Защо се спотайвате господа и не излезете открито и да заявите по чие нареждане сте били толкова послушни?

  Reply to this comment
 5. Таня Кривирадева
  Таня Кривирадева януари 27, 10:17

  В един от коментарите се предлага земите в землището на с.Марица да се подарят. Това подсказва, че не е ясна каузата , основанието за придобиването на тези земи. Странно, защо никой не поставя въпроса какви обществени потребности ще бъдат задоволени с покупката на тези земи – може би ще се строи нова порта в полето, или нов фонтан, или ще се реализират изкопаните от центъра на града павета?!
  От тук следва друг въпрос – ако сделката няма основание, няма кауза или тази кауза е неморална защо не се анализират и използват възможностите за обявяване на нищожността на сделката или нейното унищожаване/вж. Чл.26 от Закона за задълженията и договорите/ ? Та нали правото е средство за цивилизовано разрешаване на споровете между индивидите!

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Прав е Кирил Бонев(брат Киро), че управниците ни страдат от "сърдечна недостатъчност" или по иначе...

Високо до бога.......

А,да минем към София!! Ако може, що не минем направо към....Брюксел примерно!!! ...