СамокоВест

„Екопътека на смъртта” в струващия близо 6 милиона лева „Цари Мали град”

Споделете ни в

cari mali grad„Екопътека на смъртта”, така определи западната пътека към „Цари Мали град” ръководителят на комплекса Веселин Хаджиангелов. Той бе изслушан от общинските съветници във връзка с исканото от Исторически музей -Самоков увеличение на бюджета за настоящата година. На база искането, кметът Владимир Георгиев е внесъл докладна записка в Общинския съвет за увеличение приходната и разходната част по бюджета на музея със сумата от 85 000 лева. Цялата допълнителна сума ще бъде изразходвана за комплекса „Цари Мали град”. По-голямата част, в размер на 55 583 лв., отива за основен ремонт на въжения мост към атракционния парк на крепостта. Останалите около 30 000 лева ще бъдат похарчени за закупуване на сувенирни монети, които да бъдат продавани на автомата на горна станция на фуникуляра и за зимно механизирано поддържане.
Предложението за увеличение на средствата за „Цари Мали град” предизвика оживени разисквания от страна на избраниците ни. Стоян Пашов, общински съветник от коалиция „Самоковци за Самоков” и член на бюджетната комисия, изказа съмнението, че проблемите в обекта са по-сериозни. Той попита, кое налага основен ремонт на моста, след като съоръжението е пуснато в експлоатация само преди една година и не би ли трябвало все още да е в гаранционен срок. Тъй като не получи адекватен отговор, въпросът за гаранцията бе повторен и от Петър Георгиев от същата коалиция. Той изтъкна, че има още много пропуски и проблеми при изпълнението на обекта, в това число и със сигурността на посетителите, а разходите за построяването му са близо 6 милиона лева. Това са много пари, както се изрази и съветник Георгиев. Той обърна внимание на опасностите, които крие западната пътека към крепостта и предложи в сумата за ремонт на въжения мост да се включи укрепването и обезопасяването и на този подстъп към обекта. С констатациите му бе принуден да се съгласи и ръководителят на комплекса Веселин Хаджиангелов, който преди това се опита да прехвърли всички проблеми с несигурността на съоръженията, на стените и пътищата към крепостта на посетителите.
Направените предложения обаче не бяха включени в решението на Общинския съвет. В крайна сметка доверениците ни гласуваха предложението на кмета Владимир Георгиев и на постоянната комисия по Бюджет. Сиреч дадоха благословията си Исторически музей Самоков да похарчи още над 55 хиляди лева за подмяна само на въжето на моста в исторически комплекс „Цари Мали град” и още 30 хиляди за сувенирни монети и други дреболии.
А пътеката към крепостта и в бъдеще ще си остане „Екопътека на смъртта”.

 

2 thoughts on “„Екопътека на смъртта” в струващия близо 6 милиона лева „Цари Мали град”

  1. Кога се пусна това съоръжение, кога се налага ремонт! Ако и лифтовете по Боровец работеха така, трябва само за въжета да си работим! Извода е,че парите са потънали някъде(то се знае къде) и е сложено нещо втора употреба, което си е чиста проба престъпление, защото касае живота на посетителите. Може би е трябвало да се направи курбан при започване на строежа? Аз по начало съм си скептично настроен към тоя дисниленд, още по време на конгреса по византология. Но с пари,които обещават още много пари може да се направи всякакъв фарс. И в никакъв случай не ми е приятно от моите пари да се дават за просперитета на бизнеса на някои,още повече за потъване в съмнителни начинания. И да се престане с фабрикуването на измислици от рода на тази, „че синът на императрица Гала и заръчал минавайки по тези места, да се отбие и измие в извора, защото водата била много хубава“. Да това звучи смешно и може да му повярва само едно невръстно дете!

    1. Как нещо не се промени за по-добро през последните 24 години! Наистина ли сме толкова глупави, колкото и бедни, че да ни се подиграват така?! Не е ли правилно като се правят исторически съчинения, те да не са чак толкова нелепи?! Да се приберат някой и друг милион с благородна цел не е лошо, но иска и малко усилия, а не само да се подържа заблуждението в хората. Не пожелах да се насладя на това как са откраднати парите за свободното съчинение на тема „Цари Мали град“ и се чудя на хорската глупост. Липса на каквато и да било информация, историческа култура доведе хора да този паметник на Псевдо историята на България. Не е ли много наивно да се говори за минерални води, като те са открити в Белчин бани мнооого по-късно.

Comments are closed.