СамокоВест

Екоминистърът Нено Димов за строителството до хижа Мусала: Върху старите основи се възстановява това, което е изгоряло в пожара през 2014 г.

Споделете ни в


Публикуваме част от интервюто с министъра на околната среда и водите Нено Димов в сутрешния блок на btv, в частта за строителството до хижа Мусала. Предвид факта, че интервюто е меко казано емблематично, го предоставяме на читателите дословно.  

Водещ: Добре. Сега искам да минем към един сигнал. До нас достигна зрителски сигнал за строителство на хижа Мусала – стара каменна хижа. Предполагам, че сега ще видим и кадри, които бяхме получили със сигнала. Видеоклипове от строеж на Мусала, мястото – каменната хижа – позната като старата хижа. Знаете ли за този случай, достигна ли до вас този сигнал? За каква сграда тук става въпрос, по ваша информация?

Нено Димов: Това, за което съм информиран е, че става дума за старата хижа, както и вие казахте каменната, която е била изгоряла и през 2014 г. е дадена възможност да се реконструира и да се ремонтира в рамките на основите, които са съществували и преди това, при условие да не се увеличава капацитетът. Т.е. това по-скоро са възстановителни действия по информацията, която аз имам, пак казвам върху старите основи, които са каменни и без възможност за увеличаване на капацитета.

Водещ: Чия е тази сграда, която се вижда там, наясно ли сте?

Нено Димов: Мисля, че на Туристическия съюз, но не съм абсолютно сигурен.

Водещ: Нека да чуем сега едно видео, което имаме записано от вчерашния ден. Хора, които са подали сигнала и които разпространиха тази информация до медиите. Нека да ги чуем.

Димитър Куманов (автор на сигнала): Според мен за момента никой не знае какво е там този строеж, обаче при всички положения, това е нов строеж. Миналата година беше на тухли и бетон, за който няма никакви разрешения да бъде построявано на това място това нещо.

Репортер: Според вас тази пристройка за какво е предвидена?

Димитър Куманов: Или е за някакъв склад, или… много ми прилича на ски гардероб. На теория би могло да бъде и пречиствателна станция. Да го кажа тук, за който ще го гледа – там вода няма, хора. Няма вода за това нещо. Наистина има изключителен риск да пресъхнат езерата. Да речем, че това няма да се случи, но по-интересната част е къде ще отидат 14 кубика на ден отпадни води. Само мога да гадая, но според мен това е абсолютно незаконно в момента.

Водещ: Как ще коментирате думите? Абсолютно незаконно каза човекът, който е подал сигнала.

Нено Димов: Абсолютно незаконно, ако има заустване, но няма разрешение нито за ползване на воден обект, нито за заустване във воден обект. Т.е. тази хижа няма разрешение да изхвърля отпадните си води където и да е било. Така че при всички положения, ако тръгне в тази посока, това ще бъде незаконно. В рамките на структурите на министерство няма подадени искания за водоползване или за заустване в даден обект.

Водещ: Кой дава разрешение за строителство на въпросния обект, който виждаме – министерството или?

Нено Димов: Пак казвам тук не става дума за строителство. Това което е информацията при нас, която има, е, че върху старите основи, в рамките на старите основи се възстановява това, което е изгоряло в пожара през 2014г. Тоест няма разширяване, има реконструкция.

Водещ: Тоест не е искано допълнително разрешение?

Нено Димов: Не е искано допълнително разрешение.

Водещ: Нито от вас, нито пък от ДНСК или някоя друга институция?

Нено Димов: За ДНСК не мога да кажа. Говоря за структурите на министерството.

Водещ: Възможно ли е обаче тази сграда да се превърне в пречиствателна станция, каквито опасения има тук?

Нено Димов: За да се превърне в пречиствателна станция, трябва да бъде поискано разрешение, защото тези води, които се пречистват трябва да отиват някъде. До момента такова заявление в структурите на министерството не е подавано, нито в районните инспекции, нито в парка, така че на този етап това е само хипотеза.

Водещ: Това, което видяхме – един водопровод, който стига до самото езеро?

Нено Димов: Не мога да гадая къде е този водопровод.

Водещ: Откога е?

Нено Димов: Няма, представа.

Водещ: Имате ли представа защо е там?

Нено Димов: Това, което знам, е, че няма искане за водоползване и няма давано на разрешение за подобно. И няма искане за заустване на воден обект и няма давано разрешение за подобно.

Водещ: Ако бъде поискано обаче?

Нено Димов: Има процедури и вече ще си върви. Това е все пак парк, така че той е при по-специален режим. Не знам дали изобщо ще бъде дадено подобно, предполагам, че по-скоро не.

Водещ: Какъв е статутът на този терен?

Нено Димов: Това е в рамките на парка.

Водещ: Какви дейности биха могли да се извършват в рамките на този парк?

Нено Димов: О, не знам наизуст всички дейности, които могат, въпреки че те са доста ограничени, така че при всички положения хората, които ходят там могат, както е имало хижа навремето, да посещават тази хижа, но тя не може да има по-голям капацитет от този, който е бил преди пожара. Така че това са ограниченията, никаква промяна от това, което е било преди 2014 г.

Водещ: Да се притесняваме ли за нивото на водата, както и за чистотата на водата в езерото, което виждаме там?

Нено Димов: До момента, до който няма разрешения за ползване на воден обект и за водовземане, няма от какво да се притесняваме. Ако има такова, пак казвам, най-вероятно е да не бъде разрешено.

Водещ: Правили ли сте въобще проверки там в района какво се случва? И сега, след тези сигнали, ще направите ли такива допълнителни?

Нено Димов: Естествено, ние имахме и сигнали преди време, правили сме проверка. Сега отново, когато правихме последните сигнали се потвърди, че няма водоползване и заустване във воден обект. Сега отново ще направим проверка, защото все пак са минали вероятно месеци от предишната проверка, трябва да видим какво е, но естествено, че ще бъде направена проверка, при всички такива сигнали се изпраща проверка на място.

Както се казва – Без коментар!