СамокоВест

Еколози излязоха на протест срещу презастрояването на курортите. Крупни инвеститори изкупили земеделски земи край Боровец за 1,20 лева на квадрат

 Breaking News

Еколози излязоха на протест срещу презастрояването на курортите. Крупни инвеститори изкупили земеделски земи край Боровец за 1,20 лева на квадрат

Еколози излязоха на протест срещу презастрояването на курортите. Крупни инвеститори изкупили земеделски земи край Боровец за 1,20 лева на квадрат
май 16
18:30 2017

Еколози излязоха на протест заради поправки в Закона за опазване на земеделските земи. Според тях това е пореден опит за застрояване на Черноморското крайбрежие и на други курорти.

Става въпрос за законови промени, които да позволят застрояване на земеделските земи с вече променен статут. След 23 май строителството в тези имоти на практика става невъзможно.

Съгласно предложените промени в закона, срокът за застрояване се удължава с още три години. По този начин се дава още една възможност на собствениците на земи, които не са успели да реализират инвестиционните си намерения, да го направят.

Природозащитници наричат промените лобистки и виждат в тях опит за прокарване интересите на крупни инвеститори. Според вносителите на поправката от „Обединени патриоти” обаче промяната засяга най-вече дребни собственици на земя и става въпрос за имоти в цялата страна, а не само за близо 1800 край морето.

Природозащитниците са убедени, че поправките ще позволят на едри бизнесмени, придобили апетитни земи със заменки, да ги застроят.

„С идеята да се облекчат някои малки собственици ще се прикрият интересите на няколко много големи собственици, които са заменили земеделски земи в периода 2005- 2008 г. за смешни цени“, посочи Тома Белев от „За да остане природа“.

Ставало въпрос за 1200 декара, придобити за по 12 стотинки на квадрат край Камчия, както и за 1,20 лв. на квадрат край Бургас и Боровец. 

Related Articles

3 коментара

 1. Вики
  Вики май 17, 15:26

  Аз вече се обърках. Е как с тоя закон ще застрояват черноморието, пък се изкупували земи край Боровец? Не съм много добре с географията, но със сигурност Боровец не е на черноморския ни бряг. Всъщност този закон действа от бая години. След като с него се лее бетон по морето, защо чак сега се сещат да протестират, когато се говори за удължаването му? Доста нелогично нали? Май едни хора са им платили добре да си мълчат през годините и сега вече няма кой да им плаща на зелените.

  Reply to this comment
 2. Ник
  Ник май 18, 19:27

  А пък тия „видни“ еколози са купени от олигарси като Прокопиев за да им прокарват чрез изнудване задкулисно идеите.

  Reply to this comment
 3. Петрова
  Петрова май 22, 11:42

  Не са купени.Знаете ли от кога искаме да се извадят на яве всички сделки, извършени на земя в Боровец по времето на б.кмет Ангел Николов? Той продаде за по няколко лева на кв.м след решения на послушния Общински съвет хиляди декари земя в регулационните граници на Боровец на свои хора, които дни след това я препродадоха за по 100-150 евро за 1 кв.м. Знаете ли, че той вероятно получи над 300 млн. по този начин? А знаете ли чия е високата сграда в двора на Общината и кой събира наемите от нея?Сами можете да извадите от агенцията по вписванията-Самоков документ за нейните собственици.Направете и двете неща и споделете тук-в Самоковест какво сте установили.

  Reply to this comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...