СамокоВест

Евроизборите – двоен крах за Станишев

Споделете ни в

Sergei-StanishevНа Европейските избори Станишев претърпя съкрушителен крах. Освен, че партията му се срина с гръм и трясък, но и той самият е изместен от първото място от 15-я в листата на БСП – Момчил Неков. Най-младият кандидат на партията столетница е получил над 34 000 преференции, което автоматично го изстрелва на челната позиция.
Момчил Неков е роден през 1986 г. в Силистра, завършил е Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. В момента е докторант към Философския факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на две книги – „4х4 – БСП след 1989“ и „От първо лице“. Втората представлява анализ на организационното развитие и вътрешнопартийната демокрация върху всички основни партии в България след 1989 г.
Изборът на неизвестния до вчера млад социалист доказва две безспорни истини:
1. Избирателите на БСП гласуват по първа сигнална.
2. Лидерите и активистите на партията столетница са некадърни да обяснят на поддръжниците си как да гласуват.
Фиаското на Станишев би било комично, ако цената на некадърното му управление не я плащаме всички българи. И тези, които са го избрали и чакат по 16 часа за кило кренвирши, и тези, които от близо година искат оставката му, но не я получават, и младите кадърни българи, които масово напускат страната доведена до колапс от почти едновековния комунистически режим.
Новината за изненадващото изместване на Станишев от първото място предизвика оживление в социалните мрежи. Във Фейсбук се появи група „Искам Момчил Неков за евродепутат“, към която вече са се присъединили хиляди.
Преди седмици в интервю за Дарик Неков обяви, че ако стане евродепутат, ще построи паметник на хан Тервел в Брюксел. „Аз, ако стана евродепутат, искам да поеме още един личен ангажимент – искам да има паметник на хан Тервел в Брюксел. Той е международно признат. Той е спрял халифата да нахлуе в Европа. Това увеличава самочувствието, а впоследствие и увереността на една нация“, заяви той в средата на май.
В случай, че изпълни обещанието си, България определено ще има по-голяма полза от Момчил Неков отколкото от Станишев на квадрат – като лидер на ПЕС и като евродепутат.