СамокоВест

Драматичен театър-Ловеч ще възроди българските корени пред самоковската публика с постановка по „Гераците“

Споделете ни в


В Международния ден на театъра – 27 март, тази година Драматичен театър-Ловеч ще възроди пред самоковската публика българските корени с постановката „Божан, Петър и Павел”. Постановката е сценична адаптация по „Гераците“ на Елин Пелин.

„Гераците“ е сред най-сполучливите художествени документи на едно променливо време. Спектакълът е динамичен и завладяващ разказ за разпадането на родовия патриархален космос под ударите на модерното общество. 115 години след описаната история, тя странно продължава да е актуална и за новите  поколения.  Представлението завладява публиката, защото говори на човека на разбираем език, разказ не само за разпада на патриархалния живот, а и за коренната промяна у човека и човеците като път към съществуването.

Постановчикът Снежина Петрова използва богат арсенал от художествени средства, всичките впрегнати в една цел. На сцената има разказвачи, които четат текста на Елин Пелин, както е в японския обреден театър Но, като същевременно те са и герои в действието. Редуват се илюстративни със силно експресни картини,  релефен „играещ“ звук, функционални цветове, танци, фолклор и актьорски етюди на различни теми.

Самоковската публика ще се срещне с новите превъплъщения на познати и обични актьори. В главната роля на стария Герак  стабилно се представя Ленко Гурков, Катя Йочева играе съпругата му. В ролите на  синове Божан, Петър и Павел са съответно Петър Стойчев, Георги Трайков и Тодор Беров (ново име в състава).

Участват още Явор Костов и Златина Никифорова (разказвачи), Нина Суванджиева, Силвия Чобанова, Богомила Николова

Включени в актьорския състав са и ученици от ОУ „Васил Левски“ – второкласникът Божидар Варчев, третокласникът Цветослав  Маринов, четвъртокласничката Надежда Хинкова и шестокласничката Вася Стойкова. Учениците влизат в епизодичните роли на Захаринчо  и Йовка в различните представления.

По традиция, Драматичен театър-Ловеч е подготвил за децата на Самоков незабравимо пътешествие през най-запомнящите се истории от Андерсен до Братя Грим. За тях на сцената ще оживеят любими герои – Пепеляшка, Жабокът Цар, Принцеса Турандот, Цар Дроздобрад в постановката “Игра на приказки”. Участват: Гьорги Трайков, Богомила Николова, Явор Костов.

Постановката „Божан, Петър и Павел” ще бъде представена на 27 март (сряда) от 18.30 ч. на сцената на  Читалище-паметник „Отец Паисий”

За децата ще бъдат изнесени две представления – от  11 ч. и от 14,30 ч. на същата дата

Билети: предварително на телефон 0886 18 09 61; на касата: в деня на представлението