СамокоВест

До 9 декември работодатели могат да кандидатстват по Програми за обучение и заетост

Споделете ни в

Стартираха две нови програми за развитие на човешки ресурси – „Обучение и заетост на млади хора” и „Обучение и заетост”. Работодатели могат да кандидатстват по програмите до 9 декември 2016 година. На този втори етап от изпълнението на схемите, безработните лица, одобрени от работодателите, ще имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери съгласно ПМС № 280/2015 г.

Програмата „Обучение и заетост на млади хора“ е насочена към безработни лица до 29 години включително. Предимство имат млади хора с основно и по-ниско образование, продължително регистрирани в Бюрото по труда. Наемането им на работа е за 6 месеца.

Схемата „Обучение и заетост“ е ориентирана към лица на възраст над 29 години. Предимство имат също хора с основно и по-ниско образование, продължително безработни и безработни на възраст над 54 години, които не са обвързани с изискването за определено образование. Наемането на работа е за период до 12 месеца, а субсидирането е за 6 месеца.

Разходите за възнаграждение покриват 100 % от минималния осигурителен доход за съответната дейност, за която са наети безработните, както и всички дължими вноски от работодателя съгласно Кодекса на труда и изискванията на НОИ. И двете схеми са съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

За да се гарантират справедливи условия и равнопоставеност при кандидатстването, набраните заявки ще бъдат разгледани и оценени от Комисията по заетостта към Областните съвети за развитие на база критерии, посочени в утвърдена от Министъра на труда и социалната политика Методика за оценка на заявки от работодатели.