СамокоВест

Доживяхме! След 30 години комунизмът е обявен за престъпен и в учебниците по история

Споделете ни в


Във всички нови учебници по история за десети клас, където от 15 септември т.г. ще се изучава най-новата история на страната, е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Това съобщи пред „Дневник“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Всички пет учебника по история за 10-и клас са преработени, за да се включи оценка на режима, каквато досега липсваше при изучаването на най-новата ни история.

През новата учебна 2019/2020 година учениците от десети клас ще учат по нови учебни програми, които са част от провежданата от три години реформа в училищното образование. Става въпрос за пет учебника на издателствата „Просвета“, „Булвест 2000“, „Анубис“, „Домино“ и „Рива“, които в началото на лятото бяха върнати за преработване, след като се разбра, че в някои от тях периодът от 1944 до 1989 г. е представен без отношение към мрачните страни на режима.

„В учебниците има ясно изразено отношение към комунистическия режим. В тях са поместени извадки от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, както и от декларация, с която Народното събрание осъжда т. нар. Възродителен процес“, обяснява Вълчев пред „Дневник“.

В новите учебници има още информация за репресивната политика и икономическите трудности по време на режима. Посочени са примери с лагерите и дълговите кризи.