СамокоВест

ДНСК предприема проверка на новата хижа „Мусала“ по жалба на инж. Любчо Луков

Споделете ни в


Дирекция Национален строителен контрол нареди на регионалния отдел на Надзора за Софийска област да извърши проверка на новата хижа „Мусала“ по жалба на Сдружение с нестопанска цел „И ние сме хора“. Сдружението се представлява от самоковеца Любчо Луков. Жалбата е срещу „изградения и вече действащ хотел в централния Рилски резерват под връх Мусала.“

В жалбата се посочва – „И според българското законодателство –Закона за защитените територии (ЗЗТ), съществува изрична императивна законова забрана за каквито и да било строежи в резерватите, какъвто е Централният Рилски резерват, обхващащ най-високия връх на Балканите-Мусала, езерата под него и част от близките местности.“ Посочва се също така, че това е най-свещеното място за всички българи, още повече, ако са родом от гр. Самоков или от София.

Жалбопоподавателите подчертават, че според ЗЗТ в резерватите е допустимо единствено пешеходното преминаване през тях и тяхната охрана. Но в същото време точно до най-долното Мусаленско езеро е построен и пуснат в действие огромен хотел, носещ скромното наименование хижа, посочват те. Вместо да бъде премахнат “вероятно със „сериозни убеждаващи средства“, РЗИ-София област, ДНСК, РИОСВ-София и т.н. институции, са взели парите и са подписали. Но ние, редовите граждани на тази страна, нито сме взели, нито ще вземем и искаме в 24-ов срок  т.н. хижа, а по-точно-огромен хотел, да падне и да не остане и мазно петно! Такъв е закона и е справедлив!“, се сочи в жалбата.

От Сдружение „И ние сме хора“ изтъкват, че „водата за този хотел идва от малката вадичка, вливаща се в по-горното-т.н. Каракашево езеро, пълнеше го и от него и най-долното езеро – до истинската хижа Мусала, която от него взема и вода за пиене. А сега ще пресъхнат и двете легендарни езера. Второ-фекалиите и всички други отпадни води от хотела, наречен за измама-„хижа“, отиват в р. Мусаленска Бистрица, от която по-надолу са всичките питейни водохващания за световния курорт Боровец и неговите над 50 000 туристи ежедневно.“

Проблемите с новата хижа „Мусала“ станаха особено актуални след сигнала на група туристи, че са изгонени от хижата, че няма вода и тоалетна, облекчавали се навън. Случаят беше отразен в сайта ни.

От Националния контрол са дали двуседмичен срок за извършване на проверката и уведомяване на заинтересованите страни, считано от 12 март 2019 година.

Писмото на ДНСК е подписано от заместник началника арх. Петър Духлински.