СамокоВест

Димитър Делчев: Реформаторският блок може да издигне собствена кандидатура за президент

Споделете ни в

Реформаторският блок може да издигне и собствена кандидатура за президент, която да бъде успешна. Нашата цел е РБ да бъде единен. Идейни различия с ДСБ нямаме, но ръководството им е способно да провали всеки дебат за президент. Това каза в ефира на радио К2 Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок.  Кандидатът за президент трябва да бъде дясна и патриотична личност, която да гарантира върховенството на закона и продължаване на проантантическия курс на страната, каза още народният представител. Предвид очертаващата се лява коалиция в лицето на АБВ и БСП, съвместно с ДПС, обща кандидатура на мнозинството би била силен отговор, затова ще излъчим екип, който да проведе разговори с колегите от останалите партии в управляващата коалиция, добави той.

Изборният кодекс се превърна в дъвка, която от БСП да разтягат, но с това отново показаха, че са несъстоятелна опозиция, коментира депутатът. Според думите му законопроектът за либерализиране на режима за разкриване на секции вече е подписан и е в деловодството на НС. РБ винаги сме защитавали либералният режим и такъв ще има, а за лишаване от права не може да става и дума, категоричен бе той.

Относно закона за борба с корупцията Делчев заяви, че приемането му е „червена граница“ за ДБГ, която няма как да бъде премината. Управляващото мнозинство трябва да докаже, че има воля за реална борба с корупцията. Ограничаването на корупцията ще осигури повече средства в българската икономика, тъй като не само ще спре изтичането на средства за корупция, от което държавата губи до 19 млрд. евро годишно, но и ще бъдат привлечени и повече инвеститори.

На въпрос по какви сигнали ще работи новото Бюро за борба с корупцията Делчев посочи, че трябва сигналите да имат достатъчно факти, които да могат да бъдат проверени. Не може да изхвърлим сигнал, ако той съдържа достатъчно доказателства, каза той и добави, че нито ОЛАФ, нито Агенция „Митници“ пренебрегват сигнали, съдържащи факти, дори и те да не са подписани.