СамокоВест

Димитър Делчев: Почти половината от престъпленията против собствеността са извършени от рецидивисти

Споделете ни в

dimitar delchevПочти 50% от престъпленията против собствеността са извършени от рецидивисти, а за 1/4 от всички осъдени през 2014 година присъдата не е първа. Това коментира пред журналисти в парламента по повод излъчените репортажи по бТВ за осъдени лица, които отново нарушават закона, Димитър Делчев, народен представител  от Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента.
За 4 500 от 10 500 осъдени за посегателства срещу собствеността това не е първа присъда. Това са престъпления като кражба, грабеж, измама, изнудване, уточни депутатът. Според Делчев реформата в МВР трябва да осигури повече полицаи на терен, с което да се осигури сигурността на гражданите. Важно е да се работи и за отстраняване на причините за извършването на престъпления и за това е необходимо всички органи в държавата да работят в тази посока, да не се правят промени на парче, каза той.
Тези данни правят очевидна необходимостта от нова наказателна политика, която да адаптира наказанията, така че да повлияят по положителен начин, за да не извършват престъпления и да не се превръщат в рецидивисти, каза той.
Относно реформата в МВР Делчев каза, че оптимизирането на разходите за администрация и пренасочването на средства за служителите на терен трябва да бъде приоритет, така че да се постигне по-добра мотивация и модернизиране на оборудването на полицаите.