СамокоВест

Димитър Делчев: От липсата на избирателен район „Чужбина“ печели ДПС

Споделете ни в

С премахването на възможността за създаване на избирателен район „Чужбина“ печелят ДПС, тъй като техните мандати отново ще се прехвърлят в страната и ще има случаи като този в Кюстендилска област, където бат Сали стана депутат с 800 гласа, въпреки че други партии имаха няколко пъти повече гласове, а жителите протестираха дни наред.

Това коментира пред медии Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента.

Липсата на район „Чужбина“ и закриването на секциите извън страната е голяма грешка и ще доведе до сериозен спад на гласувалите зад граница, коментира Делчев и заяви, че РБ е твърдо против ограничаването на възможностите на хората в чужбина да гласуват. Реформаторът даде пример с Атина, където до момента е имало 15 секции, а сега българите ще трябва да гласуват само в посолството, което няма възможност да побере повече от 3. Това е сигнал на новото мнозинство на БСП и ГЕРБ, че не държат българите в чужбина да гласуват, добави той.

Нито едно от предложенията на РБ за изчистване на манипулациите в изборния процес не беше прието в зала. Изборният кодекс добива вид, различен от разписаното в програмната декларация между ГЕРБ и РБ, подкрепена от ПФ и АБВ, която очевидно не се спазва, каза Делчев.

Не беше приета активната регистрация, чиято цел е да се изчистят изборните списъци от 1 млн. мъртви души, както и машинното гласуване и машинното броене на хартиени бюлетини, които ще решат едни от най-тежките пороци на изборния процес у нас. Не бива да поставяме под съмнение политическата воля на мнозинството да се пребори с тези проблеми, затова гласуванията в тази посока трябва да спрат.

Промените свързани с референдума и забраната да се провежда в един и същи ден с избори прилича на нежелание да се чуе гласът на обществото, коментира още той.

Хаосът около приемането на текстовете на второ четене в Изборния кодекс и в зала, и в комисия, където се случваше 1 човек да гласува за 4-ма, и ако гласуванията продължават в същия дух, това може да доведе до още по-голям хаос на следващите избори, предупреди депутатът.

Делчев подчерта, че РБ е единен за исканите промени в Изборния кодекс и припомни, че ръководството на парламентарната група даде съвместна пресконференция миналата седмица, на която се противопостави на тези промени в ИК.