СамокоВест

Димитър Делчев: Недопустимо е изборната система да се променя със закони писани на коляно

 Breaking News

Димитър Делчев: Недопустимо е изборната система да се променя със закони писани на коляно

Димитър Делчев: Недопустимо е изборната система да се променя със закони писани на коляно
януари 20
16:17 2017

Недопустимо е изборната система да се променя със закони писани на коляно и райониране правено за половин месец. Това каза пред бТВ Димитър Делчев, народен представител от Реформаторския блок, член на правната комисия.
Районирането е сбъркано. Не може да се разделят села с по 2 500 човека като Микрево или да има населени места на 92 км едно от друго в един избирателен район, а в същото време такива на 2 км разстояние да са в
отделни райони, категоричен бе Делчев и добави, че на общественото обсъждане за мажоритарната избирателна система, поведено по инициатива на РБ, експертите по избирателни системи са предупредили, че подобна промяна не трябва да се прави прибързано.
Необходим е широк дебат относно въвеждането на мажоритарни избори и постигане на консенсус между политическите партии за районирането, в противен случай то ще бъде угодно само за тези, които го правят, каза Делчев. Ако ГЕРБ бяха искрени в желанието си за въвеждане на мажоритарни избри, нямаше да върнат мандата, добави той.
Според думите му следващият парламент няма да има законово задължение да разглежда въвеждането на мажоритарна избирателна система, но ще има морално такова. Нека мажоритарното гласуване да е първата точка в 44то Народно събрание, Реформаторският блок ще се включи активно в дебатите,
обяви секретарят на Парламентарната група на РБ.
Реформаторският блок оценява положително мандатът на президента Росен Плевнелиев, подчерта Делчев.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...

ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ СЕ РАЗКАПА НАПЪЛНО!!!...