СамокоВест

Димитър Делчев: За България не е изгодно Европа на две скорости в сигурността

Споделете ни в

Невключването на всички държави в обмена на информация е грешно и опасно, коментира Димитър Делчев – секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната и вътрешна комисии в парламента..
За България не е изгодно Европа на две скорости в сигурността. Създаването на ядро от основни и периферни държави в сигурността е грешно и опасно за целостта на Съюза. Подходът Европа на две скорости ще доведе до изолация на държави като България и има опасност да я остави под силното пропагандно влияние на Русия, вместо да я стабилизира. Това заяви на среща с немски депутати и представители от НАТО и ЕС в рамките на Европейския семинар за сигурност Димитър Делчев.
Европейските държави трябва да започнат по-интензивно да си сътрудничат в сферата на сигурността и заедно да отговорят на заплахите от Изток и от Юг. Жизнено важно е Европа да покаже единство спрямо общите врагове, категоричен бе Делчев.
Политиката на НАТО да защити балтийските държави, Полша, България и Румъния от потенциална руска агресия, но без да провокира напрежение чрез струпване на многобройни войски по границата, е правилна, каза Делчев. Според думите му Европа трябва да намери начини за сътрудничество с Русия в сферата на сигурността.
След изразено мнение на немски депутати, част от Левицата, за максимално облекчаване на приема на бежанци, Делчев разкритикува остро позицията на немските социалисти и заяви, че е лицемерно да се канят повече имигранти, като в същото време отговорностите не се споделят от всички и се търси начин проблемът да се прехвърли само към една държава чрез център за разпределяне на бежанци. България трябва да получи солидарна подкрепа в опазването на границата на ЕС и спиране на бежанския поток, категоричен бе той.
В дискусиите в семинара участваха висши военни от НАТО, от немското външно министерство и депутати от парламента на Германия. От българска страна представител беше секретарят на ПГ на РБ Димитър Делчев.