СамокоВест

Димитър Делчев: ГЕРБ и ОП създадоха мнозинство на лобизма

Споделете ни в

ГЕРБ и Обединение патриоти направиха мнозинство на лобизма и популизма и не очаквам реална борба с корупцията от тях, заяви пред Канал 3 Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

В България в крайно време да се стигне до цялостна съдебна реформа и реална борба с корупцията, но колкото и управляващите да се опитват да замажат очите на хората с думи, че това ще се случи, действията им говорят точно обратното, каза Делчев и даде пример с обществената поръчка за ТОЛ системата за над 200 млн. лева, която беше пусната само за един ден. Поръчката отново е спряна заради жалби в съда, но това нямаше да се случи, ако Борисов беше спрял поръчката, за да се направи така, че да има равнопоставеност на участниците и да не се правят опити за фаворизиране на една фирма, коментира той. Държавата страда от тежката болест на корупцията, но дори и да се приеме закон като виждам средата, не очаквам той да бъде работещ, а по-скоро само за пред Брюксел, допълни той.

Ще се борим за справедливост в обществото. Всяко действие на правителството, което не е лобистко, е популистко и това се видя и от закона, който внесоха за застрояване на Черноморието, и от начина на повишаване на пенсиите. За тези, които не са внасяли осигуровки ще има повишаване, а бабите ни, които цял живот с работили, ще продължат да взимат по 180 лв. Това е несправедливост породена именно от популизма на управляващите, коментира Делчев.

Попитан за въвеждането на мажоритарна система Делчев отговори, че това е опит на ГЕРБ да вземат еднолично властта. 4 млн. българи не подкрепиха мажоритарния вот и ние  ще защитим интересите на хората, които имат съмнения, че това няма да въведе демократичността, към която се стремим. Той припомни, че подобен вид избирателна система няма в развитите европейски държави, а може да се види в държави като Джибути.

За да има истинска демокрация, брокерите на гласове трябва да бъдат вкарани в затвора, да бъде въведено машинно гласуване. В противен случай мажоритарният вот, комбиниран с купуване на гласове, ще изпрати в парлемента хора, на които на 35я ден ще им поискат имунитета, категоричен бе той.

Делчев заяви, че в началото на юни ще бъде стартирана подготовката за голяма кръгла маса, на която да бъдат поканени експерти, партиите, борещи се за демокрация, гражданското общество, за да бъдат обсъдени избирателните системи и евентуалните последици от въвеждането на мажоритарен вот.