СамокоВест

Димитър Делчев: Винаги съм се старал да не губя връзката с хората в областта

Споделете ни в

Винаги съм се старал да не губя връзката с хората в областта, каза на брифинг в Ботевград по повод отчета си за мандата като народен представител от Софийска област в 43то Народно събрание Димитър Делчев от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.   През двегодишния мандат като народен представител имам внесени 33 законопроекта като вносител или съвносител и 35 предложения за изменение и допълнение за закони между първо и второ четене в пленарна зала, което е около 70 нормативни акта, каза Делчев.
Имал съм приемни по няколко пъти в 18 от общините в Софийска област, както и в градовете Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Кресна, Кюстендил, Дупница и Рила.
Като член на комисията за промяна на Конституцията, след много преговори успях да допълня измененията и моето предложения за въвеждане на явното гласуване във Висшия съдебен съвет беше прието. Това беше изключително важна промянат, тъй като до този момент ВСС действаше непрозрачно, заседания не бяха публични не ставаше ясно какво и как се приема, поясни Делчев. След като явното беше прието, вече сме сигурни, че във ВСС има политически интереси и се взимат решения в интерес на един или друг човек, затова следващия парламент, при който ще се избират нови членове на Съвета трябва да бъде внимателен при подбора и РБ ще бъде гарант за избора на качествени и обективни личности, добави той.
Задал съм 30 въпроса към вицепремиерите Кунева и Бъчварова и министрите Иванов, Захариева, Вучков, Павлова, Танева, Василева, Горанов, Рашидов, Лукарски, каза Делчев и добави, че сред тях е имало и няколко въпроса касаещи пряко Ботевград, сред които и относно разследванията срещу бившия кмет на общината. Делчев изрази разочаровани от последната информация, която е получил от вицепремиера Бъчварова по казуса, тъй като все още продължават разследванията, а резултати няма. Органите на реда трябва да работят по-бързо и ефективно и това целеше реформата в МВР, която не беше доведена до край, коментира той.
Имахме законопроекти, по който работим, но нямаше време да бъдат разгледани, каза Делчев и даде като пример Закона за фалита на физическите лица, които да помогне на хората с големи задължения, които не могат да обслужат кредитите си и стават доживотни длъжници, както и по-строги мерки за контрол на преминаващите гастарбайтери, които карат като „джигити“ по българските пътища.
Относно машинното гласуване, което трябва да бъде налично във всяка секция при предсрочните избори Делчев заяви, че решението на ВАС за отмяна на позицията на ЦИК е правилно. От Реформаторския блок многократно алармирахме, че може да има проблем с машините. Никой няма право да се прави на изненадан, нито ЦИК, нито ресорния вече бивш вицепремиер Дончев, защото имаха време за закупуване или наемане на машини. В ИК ясно е записано и няма възможност за тълкуване на решението, заяви Делчев.
За да не се касират изборите, правителството трябва да възложи бързо обществена поръчка за машините. По наши сметки това ще струва 15-20 млн. лв., цената не е малка, но трябва да бъде платена, за да няма опасения от касиране, добави той и подчерта, че въвждането на машинно гласуване във всяка секция ще премахне и много от порочните практики в изборния процес като индийските нишки, валидирането на бюлетини чрез драскане, подмяна на резултати.
Попитан за предсрочните избори Делчев заяви, че ще бъдат трудни. Популизмът и обещанията ще бъдат на килограм, а ние от РБ винаги сме обещавали неща, които можем да изпълним и ще останем като остров на нормалността.
„Движение България на гражданите“ ще се яви на тези избори като част от коалицията Реформаторски блок, заяви Делчев и добави, че основни стълбове в кампанията на РБ ще бъдат икономиката с намаляването на пречките за бизнеса и сигурността на гражданите.
РБ ще бъде в основата на стабилно дясноцентристко мнозинство, което да не даде възможност на БСП и ДПС да се върнат отново във властта, каза Реформаторът.
Попитан за листата на Реформаторския блок за София област той каза, че очаква до 22 февруари да има яснота относно състава й и дибави, че Ботевград задължително трябва да има представител в нея.